Bron:www.rendement.nl
In het licht van de meest recente cijfers is het begrijpelijk dat het kabinet dringend adviseert thuis te werken als dat mogelijk is. De werksituatie staat op de tweede plek van locaties waar mensen een coronabesmetting oplopen.
Onder de kabinetsmaatregelen om de groei van coronabesmettingen in te dammen, valt ook de maatregel dat thuiswerken voorlopig de norm is. Dat is een begrijpelijke aanpak, gezien de locaties waar de meeste besmettingen plaatsvinden. Het RIVM en de GGD’s houden die locaties bij. Het werk stond al hoog op de ranglijst, maar het aantal besmettingen via het werk blijkt de afgelopen periode nog te zijn toegenomen. Van de besmettingen waarvan de bron bekend is, blijkt ruim 11% daar te zijn opgedaan. Dit laten de meest recente cijfers zien. De werksituatie staat daarmee op de tweede plaats, na de thuissituatie. De officiële top vijf van het RIVM ziet er als volgt uit:
- Thuissituatie 55,8%
- Werksituatie 11,1%
- Overige familie 9,1%
- Vrijetijdsbesteding (sport) 5,7%
- Horeca 5,6%
Beschermende maatregelen treffen
Als er bij een bedrijf een besmetting optreedt, kan het twee weken gesloten worden. Dat is dus een stok achter de deur voor werkgevers om goede beschermende maatregelen te treffen en ook te handhaven. Werknemers kunnen bij Inspectie SZW onveilige coronasituaties op het werk melden, en de Inspectie kreeg tot 12 september ruim 3.500 klachten binnen over dergelijke situaties op de werkvloer. Daarbij gaat het vooral om onvoldoende afstand houden of over collega’s die ondanks corona-achtige klachten toch naar het werk komen en niet door de werkgever worden teruggestuurd. Dit zou vooral spelen in de sectoren detailhandel, horeca en recreatie.
Bijlagen bij dit bericht
Voer een RI&E uit voor de thuiswerkplek
Een thuiswerkovereenkomst opstellen
Een op vijf vindt dat baas te weinig doet om op werk afstand te kunnen houden
Bron: http://www.bd.nl, door: Marloe van der Schrier
Veel kantoorpanden en werkvloeren zijn de afgelopen maanden aangepast aan ‘het nieuwe normaal’. Speciale looproutes, voldoende afstand tussen de werkplekken en minder mensen tegelijkertijd op kantoor. Toch is het lang niet altijd voldoende.
Een op de vijf mensen met een betaalde baan vindt dat er op hun werkplek niet genoeg maatregelen zijn genomen om voldoende afstand te kunnen houden. Dat blijkt uit een enquête van LocalFocus, in samenwerking met Kieskompas onder 3.486 respondenten. Hen werd gevraagd naar coronamaatregelen op de werkvloer, zoals speciale looproutes en meer afstand.
In sommige provincies zijn de cijfers nog minder rooskleurig dan het landelijke gemiddelde: in Overijssel (28,7 procent), Zeeland (25,7 procent) en Utrecht (25,4 procent) zegt zelfs meer dan een kwart van de respondenten dat er op kantoor onvoldoende rekening wordt gehouden met de 1,5 meter. In Drenthe (13,8 procent), Flevoland (14,9 procent) en Friesland (15,6 procent) worden de maatregelen het vaakst wél in acht genomen volgens de ondervraagden.
Besmetting op werk
Uit cijfers van het RIVM blijkt dat het aantal mensen dat besmet raakt op de werkvloer groeit. Afgelopen week ging het om 11,1 procent van de besmettingen. Alleen in de thuissituatie (55,8 procent) werden er meer mensen besmet. Uit cijfers die De Volkskrant opvroeg bij Inspectie SZW bleek vorige week dat er sinds het begin van de corona-uitbraak 3500 meldingen zijn binnengekomen over een ongezonde of onveilige werkplek. Daarbij ging het vaak om het niet handhaven van de 1,5 meter of om zieke collega’s die gewoon naar kantoor gingen.
Ook in het voorjaar kwamen er al ruim duizend meldingen binnen bij de Inspectie SZW over mogelijke overtredingen van de coronavoorschriften bij bedrijven. In de meeste gevallen komen werkgevers alsnog in beweging als de inspectie telefonisch contact opneemt. Soms doen ze dat echter niet, zoals een groentekweker in het Friese Waadhoeke. De Inspectie eiste in dat geval dat er maatregelen genomen werden.
Overigens is er ook een groep respondenten die de situatie op de werkvloer niet kan beoordelen omdat ze volledig thuiswerken, aldus LocalFocus. In Utrecht en Noord-Holland is dat voor een op de vijf werkenden het geval. In Zeeland is de groep thuiswerkers het kleinst.