Wat betekent verplichte Veiligheidsladder per 1 januari 2022 voor mij?

Bron:Bouwendnederland.nl

Per 1 januari 2022 nemen de partijen, die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) ondertekenden, veiligheidsbewustzijn als verplichting op in aanbestedingen of contracten. Betrokken partijen en hun onderaannemers moeten gecertificeerd zijn volgens de Veiligheidsladder/Safety Culture Ladder. Wij steunen dit initiatief, bieden ledenvoorlichting en een cursus ‘Starten met de Safety Culture Ladder in de bouw’.

Veiligheidsladder

“Even geen helm op, even geen zekering.” Nee, dat kan natuurlijk niet. Enkele grote opdrachtgevers in de bouw en infra (waaronder Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf en een aantal (grote) bouwers) ondertekenden daarom in 2014 samen een Governance Code Veiligheid in de bouw. Voortvloeiend uit het programma Veiligheid in Aanbestedingen (ViA) van die Governance Code verplichten zowel opdrachtgever als opdrachtnemer zichzelf per 1 januari 2022 gecertificeerd te zijn voor minimaal trede 2 van de Veiligheidsladder en per 1 januari 2024 voor minimaal trede 3.

Hoe blijf je per 1 januari aan de slag?

Om effectief te zijn, geldt die verplichting voor de hele projectketen, dus ook voor onderaannemers. Bij 5, de hoogste trede, is veiligheid bij partijen volledig geïntegreerd in alle bedrijfsprocessen. Beleidsadviseur Veiligheid Clemens van den Enden van Bouwend Nederland zegt: “Door de huidige druk op de certificerende instellingen is het soms lastig voor mkb-bedrijven om nu al te voldoen aan Veiligheid in Aanbestedingen. Als branchevereniging hebben we voor deze situatie begrip gevraagd bij de Governance Code door samen een aantal andere betrokken brancheorganisaties een verzoek te ondertekenen. Dit resulteerde in de aanpassing dat, totdat er weer ruimte is, betrokken (onder)aannemers toch na 1 januari aan de slag kunnen. Hiervoor moeten zij wel met een getekende offerte kunnen aantonen dat ze zich bij een certificeringsinstelling hebben aangemeld en een self-assessment hebben gedaan. Met dat laatste hebben we onze leden kunnen helpen.”

Verlaging van aantal ongelukken

Coördinator Infra Tom van Eck zegt: “Het aantal ongelukken in de sector ligt helaas nog steeds te hoog. Wij zijn ervan overtuigd dat de invoering van ViA en Veiligheidsladder bijdragen aan verlaging van dat aantal. Gedragsverandering is ongelofelijk belangrijk om veiligheid de norm te laten zijn. Ongetwijfeld zijn er andere manieren en programma’s te verzinnen, maar omdat het bedenken en invoeren daarvan veel tijd kost, vinden we dat nu het best kan worden ingezet op een middel dat gebruiksklaar is. In goed overleg met gebruikers kan dit waar nodig de komende jaren steeds verder worden verfijnd”. Van den Enden: “We maken ons als branche sterk voor het terugdringen van het aantal certificaten/diploma’s op het gebied van veiligheid door waar mogelijk te zoeken naar het combineren van initiatieven. Met de Stichting Samenwerken voor Veiligheid, die de VCA en de GPI beheert, wordt in dat kader gekeken naar een brede modernisering van het VCA-stelsel. ViA ligt er en verdient steun, zonder de situatie van het individuele midden- en kleinbedrijf uit het oog te verliezen”.

Start de cursus op 10 maart

Bouwend Nederland heeft ervaring met de snelheid waarmee ontwikkelingen in de bouwkolom worden opgepakt. “Grote en middelgrote bedrijven hebben nu eenmaal meer middelen en capaciteit om vlotter op ontwikkelingen in te spelen dan het midden- en kleinbedrijf”, zegt Van Eck. “Dat is de reden”, aldus Van den Enden, “dat we voor een deel van onze achterban ook aandacht voor die positie hebben gevraagd. Samen met Aboma hebben we een cursus ontwikkeld om de betrokken ondernemers met self-assessment op weg te helpen. Deze training is al eerder gehouden en wordt gewaardeerd”. De volgende cursus ‘Starten met Safety Culture Ladder in de bouw’ wordt gegeven op 10 maart (eerste deel) en 29 maart (tweede deel) in Postillion Hotel Bunnik. Inschrijven kan via deze link

Overigens verwachten we dat steeds meer opdrachtgevers de Veiligheidsladder zullen gaan gebruiken bij het verstrekken van opdrachten. “Veiligheid moet altijd eerste prioriteit zijn,” aldus Van den Enden. “Al is het nu extra van belang om in de nabije toekomst op alle aanbestedingen in te kunnen (blijven) schrijven.”

Glasbedrijven: benut je STOOV-budget

Glasbedrijven die actief zijn op de bouwplaats kunnen ook met deze Governance Code geconfronteerd worden. De cursus ‘Starten met de Safety Culture Ladder in de bouw’ die we aanbieden is voor de glasbedrijven ook nuttig. Voor de financiering van deze cursus kun je gebruiken maken van je STOOV-budget.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *