De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) moet onderzoek doen naar de rol van de Inspectie SZW (voormalige Arbeidsinspectie) bij de Lycafabriek Dupont in Dordrecht. Dat zegt Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid en voormalig voorzitter van de OVV tegen EenVandaag.
Hij noemt de bevindingen over gezondheidsklachten bij medewerkers van de fabriek in de uitzending van zaterdag uitermate verontrustend. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat vrouwen die gewerkt hebben bij Dupont ernstige zwangerschapsproblemen of vruchtbaarheidsproblemen kregen.
Veertig jaar is er gewerkt met Lycra en al die tijd greep de inspectie niet in. 'Er kan altijd iets fout gaan bij de inspectie, maar niet tientallen jaren lang, aldus Van Vollenhoven. Volgens de oud-voorzitter van de OVV heeft de overheid te lang bezuinigd op de arbeidsinspectie. 'Veiligheid is een kerntaak van de overheid, maar we willen tegelijkertijd geen betutteling van de overheid. Vervolgens wordt er bezuinigd en hier zie je dan wat de gevolgen zijn.
De onderzoeken van de OVV onder leiding van Van Vollenhoven hebben in de loop der jaren veel stof doen opwaaien in politiek Den Haag. Zo deed hij eerder onderzoek naar de Schipholbrand in 2006 en de vliegtuigcrash op Schiphol van Turkisch Airlines in 2009.
Hij vindt dat de Tweede Kamer een initiatiefwet moet indienen om het werk van de inspectie in verschillende branches beter te organiseren. 'De vraag is of de inspectie nu het publieke belang wel dient.'
klik hier voor meer verhalen over Dupont
Onderzoek naar Arbeidsinspectie inzake DuPont
13-04-2016 18:00 | ANP
De Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie, gaat een „historisch onderzoek” doen naar het functioneren van diezelfde Arbeidsinspectie inzake de lycrafabriek van Dupont in Dordrecht. Het gaat over de periode 1975-1990.
Afgelopen weekeinde meldden enkele media dat vrouwen die gewerkt hebben bij de lycrafabriek van Dupont ernstige zwangerschapsproblemen of vruchtbaarheidsproblemen kregen.
„Wij gaan na of we inspecties hebben gedaan, of er meldingen zijn geweest en wat er is geconstateerd”, zegt een woordvoerder van de inspectie na een bericht van RTV Rijnmond.
Het onderzoek is op eigen initiatief. Aan de hand daarvan kan de inspectie eventueel conclusies trekken.