Bron:Cobouw
In bijna tien jaar tijd maakten maar liefst 412 mensen in de bouw een eind aan hun leven. Vakbond CNV zet tijdens de net gestarte cao-onderhandelingen suïcidepreventie daarom hoog op de wensenlijst.
Naast loonsverhoging en koopkrachtherstel heeft CNV ook zelfmoordpreventie op de agenda gezet van de donderdag begonnen onderhandelingen voor de nieuwe cao Bouw en Infra. De suïcidecijfers zijn volgens de vakbond zorgwekkend.
Tussen 2013 en 2021 maakten volgens preventieorganisatie ‘113’ maar liefst 412 werknemers in en rond de bouw een einde aan hun leven. Dat is omgerekend 12 mensen per 100.000 werkenden per jaar.
De sector kent daarmee een van de hoogste scores van zelfmoordgevallen. Alleen in de delfstofwinning en de agrarische sector liggen de percentages iets hoger. Maar ook in absolute aantallen scoort de bouw hoog. Volgens 113 zijn de bouwnijverheid, de industrie en de transportsector ‘hoogrisicosectoren’ en zijn ze daarom ‘een belangrijke doelgroep voor preventie’.
Gevoelig onderwerp
Het onderzoek van 113 is weliswaar twee jaar oud, maar nog steeds urgent, zegt CNV-bestuurder Gijs Lokhorst. “Het is een gevoelig en lastig te bespreken onderwerp. We hebben suïcidepreventie niet eerder op de agenda van de onderhandelingen gezet. Eerlijk gezegd kenden we deze aantallen niet, 113 benaderde ons eerst. Ook binnen CNV was er eerst wat terughoudendheid om dit te benoemen.”
De definitie van de bouwsector en wie daaronder vallen is in het onderzoek bijvoorbeeld nog onduidelijk, beaamt Lokhorst. “De ruim 400 zelfmoordgevallen vallen misschien niet allemaal onder onze doelgroep bouw en infra. Maar daar ben ik niet zo in geïnteresseerd. Want al zouden het er minder zijn, dan nog wil ik dat werkgevers risicofactoren op de werkvloer gaan herkennen.”
Preventieaanpak
CNV stelt een gezamenlijke preventie-aanpak voor onder werkgevers. Lokhorst: “Zij kunnen namelijk een belangrijke rol spelen in het herkennen van risicofactoren, zoals schuldenproblematiek.” Samen met vertegenwoordigers van de cao-partijen, Volandis en de organisatie 113 wil CNV een programma ontwikkelen om die risicofactoren te analyseren en bijvoorbeeld trainingen te verzorgen in herkenning en voorlichting.
Bij het overhandigen van dit voorstel op donderdag merkte Lokhorst dat het een beladen onderwerp is voor de werkgevers. Het blijft immers onbekend in hoeverre werk de reden is voor iemand om uit het leven te stappen. “Wij hebben ook niet de illusie dat we zelfdodingen met dit plan kunnen oplossen. Maar ik heb niet geproefd dat de werkgevers er niet over willen praten. Ze zullen het naar mijn idee wel serieus nemen.”
Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl