Bron:Binnenlandsbestuur.nl
Dat blijkt uit onderzoek van CBS en TNO onder ruim 60.000 werknemers tussen 15 en 75 jaar. Opvallend of misschien veelzeggend is dat hoogopgeleiden in verhouding vaker last hebben van informatieovervloed dan laagopgeleiden: 40 tegen 14 procent.
Vorig jaar kreeg 28 procent van de werknemers (2,1 miljoen mensen) zoveel informatie op een werkdag dat zij moeite hadden om dit snel genoeg te verwerken. Vier jaar eerder was dat nog een kwart. Deze werknemers zijn ontevredener over hun arbeidsomstandigheden en willen eerder weg bij hun werkgever.
Dat blijkt uit onderzoek van CBS en TNO onder ruim 60.000 werknemers tussen 15 en 75 jaar. Opvallend of misschien veelzeggend is dat hoogopgeleiden in verhouding vaker last hebben van informatieovervloed dan laagopgeleiden: 40 tegen 14 procent. Bij hoogopgeleiden nam het percentage tussen 2014 en 2018 ook het meeste toe. Verschillen tussen mannen en vrouwen zijn er dan weer niet: 28 tegen 29 procent. Leeftijd heeft wel invloed: mensen tussen 25 en 65 hebben er twee tot drie keer zoveel mee te maken als jongere of oudere werknemers.
Managers
Managers hebben het meest last van informatieovervloed (46 procent), vooral in de zorg, het onderwijs en de ict. Na de managers volgen werknemers in de beroepsklasse ict (38 procent) en in het openbaar bestuur, veiligheid en zorg (37,6 procent). Van werknemers die last hebben van informatieovervloed is twee derde tevreden over hun arbeidsomstandigheden, dacht 57 procent na over ander werk en ondernam 30 procent daar ook actie toe. Bij werknemers die er geen of nauwelijks last van ervaren was driekwart tevreden over hun arbeidsomstandigheden, wenste 44 procent een nieuwe werkgever en ging een kwart daar ook mee bezig.
Door: Wouter Boonstra