Je raakt niet gewond door taal, maar het is wel een risico
Goed kunnen lezen en schrijven is cruciaal voor de veiligheid op de werkvloer. Dit is de conclusie van een bijeenkomst met experts op vrijdag 13 september. Deze bijeenkomst vond plaats in het kader van de Week van de Alfabetisering (8 t/m 15 september).
Tijdens deze bijeenkomst, onder leiding van Lennart Booij, spraken afgevaardigden vanuit het bedrijfsleven, sociale partners en wetenschap met elkaar. Alle aanwezigen zijn in hun dagelijks werk actief betrokken bij verbeteren van de arbeidsomstandigheden, maar het is voor de eerste keer dat zij allen bij elkaar aan tafel zaten.
Alle partijen zijn het er over eens dat taalproblemen kunnen leiden tot onveilige situaties en ongevallen. Echter, vanwege verschillende oorzaken is aandacht voor taalproblemen bij werknemers niet vanzelfsprekend; Taalles kost tijd en geld of wanneer mensen goed zijn in hun werk, waarom dan ‘lastig’ vallen met trainingen?
Een ander veelvuldig voorkomend probleem is dat de veiligheidsinstructies geschreven zijn door mensen die niet van zelf van de werkvloer komen, waardoor theorie en praktijk ver uit elkaar liggen. Jeanette Paul van TNO, een van de deelnemers aan deze bijeenkomst, vatte dit duidelijk samen: Je raakt niet gewond door taal, maar het is wel een risico.
De deelnemers aan deze bijeenkomst hebben afgesproken om risico’s op de werkvloer, ingegeven door taalproblemen, binnen hun eigen organisatie hoog op de eigen agenda te zetten en samen actief met deze uitdaging aan de slag te gaan.
De deelnemende partijen aan de bijeenkomst waren: TNO, TU delft, Universiteit van Maastricht, UMC Utrecht, Mourik, van den Herik, FNV, NVVK, SSVV, OSB, Stichting van de Arbeid, Ministerie van SZW en Stichting Lezen & Schrijven.
Zet in op Taal!
Zo’n anderhalf miljoen mensen hebben moeite met communiceren in het Nederlands, in woord en geschrift. De helft hiervan heeft een baan. Zonder voldoende taalbeheersing is verdere ontwikkeling van een medewerker vaak lastig. De sleutel om dit te doorbreken ligt bij u als werkgever en bij uw werknemers.
Taalakkoord
Daarom is er het Taalakkoord. Binnen het Taalakkoord kunt u de taalvaardigheid van uw medewerkers verbeteren. Samen met andere werkgevers in Nederland en het ministerie pakt u taalachterstand in uw bedrijf aan. Door het bespreekbaar te maken, uw werknemers te scholen en opgedane kennis en ervaring met elkaar te delen.
Taalvaardigheid is een belangrijke werknemersvaardigheid. De ondertekenaars van het Taalakkoord zien elke dag hoe belangrijk taalvaardige medewerkers zijn voor klantcontacten, veiligheid op de werkvloer, doorgroeimogelijkheden en duurzame inzetbaarheid. Zij zetten zich daarom enthousiast in om de taalvaardigheid van werknemers een impuls geven en sporen andere werkgevers aan hetzelfde te doen.
Bent u ook geïnteresseerd in het Taalakkoord? Neem dan contact met ons op.
.