Overgenomen van: www. ARBO-online.nl
Natuurlijk: wie kan, werkt thuis. Maar bij veel werk is dat geen haalbare kaart. Helaas gaat het niet altijd goed met handhaving van de coronaregels op de werkvloer. Tot begin augustus kwamen er 2.797 meldingen van overtredingen bij de Inspectie SZW binnen. Daarom gaat de Inspectie nu strenger handhaven.
Dertig bedrijven kregen een officiële waarschuwing van de inspectie, of een waarschuwing waarna een boete zou volgen. Uiteindelijk kreeg geen van die bedrijven een boete. Maar niet (voldoende) opvolgen van de coronaregels op de werkvloer was wel aanleiding voor de Inspectie om twee bedrijven te sluiten.
Top 3 sectoren die meldingen deden bij Inspectie SZW
Van de 2.797 meldingen bij de Inspectie SZW is 17 procent afkomstig uit de groot- en detailhandel. Die sector stond daarmee bovenaan de top 3 van sectoren die meldingen deden over overtreding van de coronaregels. Goede tweede en derde waren de cultuur-, sport- en dienverleningssector en de horeca, met respectievelijk 15 en 13 procent van de meldingen.
De provincies met de meeste meldingen van overtredingen, zijn ook de provincies die nu veel coronabesmettingen melden. Daarbij is Zuid-Holland goed voor bijna een kwart van alle meldingen (24%), gevolgd door Noord-Brabant (17%) en Noord-Holland (16%).
Top 3 thema’s gemelde overtredingen van coronaregels
De meeste meldingen van overtreding van coronaregels gaan over het niet (kunnen) vasthouden aan de 1,5 meter-regel op de werkvloer.
Tweede belangrijke thema van de meldingen zijn slechte hygiënische omstandigheden. Een ander punt van zorg zijn mogelijk met het coronavirus besmette collega’s op het werk. Ook daarover deden werknemers vrij vaak melding bij de Inspectie.
Wat doet de Inspectie SZW na een melding?
Komt er een melding binnen bij de Inspectie SZW, dan onderzoekt zij eerst in hoeverre de claims kloppen. Daartoe checkt en ondervraagt zij de melder. Daarna volgt een telefonisch verhoor door inspecteurs volgens een vast script. Na enige tijd bellen de inspecteurs de melder opnieuw om te vragen of de situatie is veranderd is en er maatregelen zijn genomen. De Inspectie SZW constateert dat werkgevers dan meestal maatregelen hebben genomen om veilig en gezond werken te garanderen.
Strenger handhaven: meer inspecties en forser optreden
Maar nu hebben werkgevers lang genoeg de tijd gehad om zich aan te passen aan de coronamaatregelen, vindt de Inspectie. Gezien de duur van de crisis moet de werknemer zijn coronaregels inmiddels op orde hebben en de benodigde spullen hebben aangeschaft. Daarom heeft de Inspectie SZW laten weten dat zij de komende tijd strenger zal handhaven. Dat houdt in: meer inspecteren en strenger optreden bij overtreding van de coronaregels.
Bron: bnr.nl
klik hier voor wat een werkgever mag verlangen van zijn werknemer
> LEES OOK: Klachten over uw werkplek rond corona? Meld!