Staatssecretaris Van Ark wil drugstest op de werkvloer

Bron: ExhertHRactueel.nl: Door Sacha Luijkx

Bedrijven mogen hun medewerkers meer gaan controleren op drugs en alcohol, pleit staatssecretaris Tamara van Ark. Dit terwijl dat in principe niet mag wegens privacywet AVG.

Volgens staatssecretaris Tamara van Ark is een alcohol- of drugstest belangrijk als zij onder invloed een risico voor de veiligheid zijn. Dan horen werkgevers hen te weren van de werkvloer. Op dit moment mag zo een onderzoek alleen bij noodzaak, als de inbreuk op privacy en grondrechten minimaal is en als er een wettelijke reden is voor zo een test. Daarnaast mag de test (op steekproefwijze) alleen worden uitgevoerd bij beroepen als machinisten, trambestuurders, piloten en kapiteins. In andere gevallen mag het dus niet. Van Ark wil zo’n test nu met name voor de chemische industrie, maar sluit andere sectoren niet uit.

In strijd met AVG?

Werkgevers mogen in principe niet testen op drugs en alcohol volgens de privacywet AVG. Door het afnemen van een alcohol- en drugstest krijgt een werkgever namelijk bijzondere medische persoonsgegevens. Ook mogen zij werknemers niet eisen om zo een test af te nemen. Afname van een alcohol- of drugstest mag wel als het wettelijk is geregeld.

FNV is tegen

Vakbond FNV vindt dat de staatssecretaris de brief moet intrekken en zo snel mogelijk met de sociale partners in gesprek moet. ‘Het is een ridicuul plan, dat zo snel mogelijk van tafel moet. Zomaar tests invoeren tast namelijk basale grondrechten op privacy en lichamelijke integriteit aan, schrijft de vakbond in een brief aan Van Ark. FNV-vicevoorzitter Kitty de Jong: ‘Deze plannen verhogen de veiligheid helemaal niet. De staatssecretaris kan beter maatregelen nemen die met feiten zijn onderbouwd op het gebied van preventie, veiligheid en beroepsziekten, dan reageren op de onderbuik van werkgevers.’

Werkgevers zijn voor

Werkgeversorganisaties VNO-NGW en MKB-Nederland zijn positief over de plannen van Van Ark. Ze hopen dat dit snel geregeld wordt en dat het administratief niet te ingewikkeld wordt voor bedrijven. In 2019 gaven deze organisaties al aan dat werkgevers in Nederland niet genoeg konden doen tegen werknemers die onder invloed zijn van drugs of alcohol.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *