Algemeen | Laatst gewijzigd:09-12-2013 17:35 | Merel van der Ham | DEN HAAG – Veiligheid op de bouwplaats kost geen geld, maar vooral aandacht. Dat zegt Marga Zuurbier, directeur Arbeidsomstandigheden bij de Inspectie SZW.
Wat zijn de ontwikkelingen in veiligheid op de bouwplaats?
“De belangrijkste structurele ontwikkeling is dat steeds meer verschillende mensen rondlopen op een bouwplaats. Niet meer de ene aannemer met zijn vaste mensen, maar een combinatie en verschillende aannemers die elkaar afwisselen. Die aannemers werken met een grotere flexibele schil van zzp’ers en er zijn meer losse zzp’ers. Daar maken we ons zorgen over, want vaak gaat het mis met de onderlinge afspraken.”
Wat is er mis met de afspraken?
“Bij de meest ernstige ongevallen blijken er geen afspraken te zijn gemaakt over veiligheid. Of er is in de planning wel rekening gehouden met veiligheid, maar bij de aanpassing van de planning niet en dan gaat het alsnog mis. De Grolsch Veste bijvoorbeeld. Daar zou uit veiligheidsoverwegingen eerst het dak geplaatst worden, daarna de stoeltjes. Vervolgens liep de planning van het dak uit, maar werd de rest niet aangepast. Daardoor kon het dat het dak naar beneden kwam op het moment dat mensen eronder de stoeltjes aan het monteren waren. Ook in de B-Tower in Rotterdam is in afwijking van ontwerp en planning gehandeld met ernstige gevolgen.”
Wat kan er beter?
“Het belangrijkste is cultuurverandering. Mensen moeten elkaar meer aanspreken op veilig gedrag. Inspecteurs krijgen ook al snel een gevoel of het goed zit of niet als ze een bouwplaats opkomen.”
Waar merken ze dat aan?
“Of een bouwplaats is opgeruimd. Het meest voorkomende incident is struikelen over losliggende kabels. Is daar aandacht voor? Is duidelijk aangeven waar een helm verplicht is? Zijn gaten groter dan je schoen afgedicht? Het is vooral Good Housekeeping.”
De Inspectie vindt altijd wel nieuwe misstanden. Het lijkt of er niets verbetert met de veiligheid op de bouwplaats. Is dat zo?
“Nee. We gaan vooral kijken daar waar we denken dat het mis is. Uit onderzoeken blijkt dat er wel degelijk verbeteringen zijn, ook in de bouw.”
Waar vinden de grootste verbeteringen plaats?
“De machineveiligheid is sterk vooruitgegaan door keuringen, certificering, de CE-markering. Door schaalvergroting worden de machines echter steeds groter en zwaarder, daardoor zijn ongevallen ook meteen ernstiger. De aandacht van brancheorganisaties en Arbouw is ook belangrijk voor een gezonde en veilige werkomgeving.”
Is het duur om veilig te werken?
“Integendeel, veilig werken levert juist tijd en geld op. Een ernstig incident ontregelt de hele boel. Degenen die het niet doen, weten niet wat ze missen. Degenen die het wel doen, merken wat het oplevert.”
Publicatie datum: 09-12-2013 17:35 Binnenland