Bron: dvhn.nl, door: Ernst Slagter
Een glazenwasser raakte woensdagochtend 18 november 2020 in Groningen gewond toen zijn hoogwerker kantelde. Dat is meteen een van de belangrijkste doodsoorzaken bij het gebruik van een hoogwerker.
De glazenwasser was aan het werk met een zogeheten knikarmhoogwerker op het Zernikeplein. Meerdere hulpdiensten kwamen na het ongeval ter plekke, waaronder een traumahelikopter, meerdere ambulances en de politie. Het slachtoffer raakte gewond en werd met spoed naar het ziekenhuis overgebracht.
Het ongeluk staat niet op zichzelf, al is kantelen lang niet altijd de oorzaak van ongevallen met hoogwerkers.
In Zaltbommel raakte in 2016 de werkkooi waar drie personen in zaten los van de hoogwerker en viel naar beneden. Bij het ongeluk kwamen twee mensen om het leven, een derde raakte zwaargewond. De rechtbank in Zwolle veroordeelde maandag twee mannen tot een werkstraf van 200 uur voor betrokkenheid bij het fatale ongeval.
14 meldingen van ongevallen
Maar in Groningen viel de hoogwerker dus helemaal om. Per jaar komen er gemiddeld 14 meldingen binnen van dergelijke ongevallen.
Na een val vanaf het platform (23), elektrocutie (19) – door het raken van elektriciteitskabels – en beknelling (17) is kantelen daarmee de vierde meest voorkomende oorzaak van een ongeval, blijkt uit cijfers van de International Powered Access Federation (IPAF), die het veilige en effectieve gebruik van hoogwerkers wereldwijd promoot.
Kantelen in de meeste gevallen dodelijk
Uit de cijfers – van 2016 tot en met 2018 – komt ook naar voren dat de ongelukken in de meeste gevallen dodelijk zijn.
‘Het kantelen van een geheven hoogwerker zal waarschijnlijk fataal zijn voor de personen op het platform. Dit kan gebeuren als gevolg van een te steile helling, slechte bodemcondities, onjuiste plaatsing van stabilisatoren of stempelpoten of extreme overbelasting’, aldus de IPAF.
Ladders
Hoogwerkers en steigers worden de laatste jaren steeds meer gebruikt door glazenwassers en schilders. Omdat ze te vaak van hun ladders vielen, besloot het kabinet-Balkenende II in 2004 dat werknemers hoog in de lucht zo veilig mogelijk moeten kunnen werken.
Alleen bij korte klussen of wanneer een veiliger alternatief ter plekke niet mogelijk is, mag er nog teruggegrepen worden naar de ladder.