Er gaat veel mis in de chemiesector op het gebied van veiligheid en milieu. Dat blijkt onderzoek van de criminologe Marieke Kluin die vandaag promoveert, zo meldt de NOS. Tweederde van de onderzochte bedrijven houdt zich niet aan de voorschriften.
Kluin deed drie jaar lang onderzoek bij vijftien verschillende chemiebedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond door met inspectiediensten mee te kijken. De bedrijven verschillen in grootte, leeftijd en procestechnieken, maar hebben één ding gemeen: ze werken met gevaarlijke stoffen. Liefst elf van deze bedrijven deden op een of andere manier niet genoeg om aan de regels te voldoen. De onderzochte bedrijven blijven anoniem in het proefschrift.
ROEKELOOS OF CALCULEREND
Er zitten verschillen in de mate waarin de bedrijven tekortschieten. Vier zijn volgens Kluin ‘calculerend’, wat inhoudt dat ze zich enkel inzetten voor de voorschriften als er een inspectie aankomt. Zes zijn er ‘roekeloos’; hier kent men de regels niet, is men onbekwaam of heeft men lak aan de veiligheids- en milieuregels. Bij één bedrijf ontbreken de kennis en de middelen om aan de voorschriften te voldoen.
Volgens Kluin is het onderzoek representatief voor de regio Rotterdam-Rijnmond, waar ongeveer vierhonderd bedrijven staan die moeten voldoen aan de strengste veiligheids- en milieueisen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ongelukken bij dergelijke bedrijven, zoals de brand in 2011 bij Chemie-Pack in Moerdijk, kunnen grote schade opleveren. Chemie-Pack moest uiteindelijk 4,2 miljoen euro schade vergoeden nadat er bij het blussen van de brand veel bluswater met daarin gevaarlijke stoffen het slootwater had vervuild.