17 JUL 2017 Ertan Basekin
AMSTERDAM – Het aantal dodelijke bedrijfsongevallen in ons land is in de eerste zes maanden van dit jaar met ruim een kwart gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie.
In totaal kwamen er 31 werknemers om het leven vanwege een bedrijfsongeval, tegen 42 in dezelfde periode vorig jaar. De meeste slachtoffers vielen met zeven doden in de bouw, gevolgd door de agrarische sector. Een woordvoerder meldt dat het aantal doden hoger kan liggen, omdat dodelijke ongelukken met zelfstandigen niet worden meegeteld.
Bestuurder Willem Dijkhuizen van FNV Bouw & Wonen is niet verbaasd dat de meeste doden in de bouwsector zijn gevallen. „We hadden gehoopt op een omslag, maar dat is niet het geval.”
De vakbond heeft vorig jaar een anoniem meldpunt geopend waar bouwvakkers hun klachten kwijt kunnen over onveilige situaties op bouwplaatsen. Sindsdien kwamen er meer dan honderd klachten binnen. „Vooral in de steigerbouw zijn nog veel misstanden en dat leidt tot onveilige situaties”, zegt Dijkhuizen.
De FNV-bestuurder constateerde onlangs zelf op een bouwplaats in Amsterdam hoe gemakzuchtig bouwvakkers zijn. Sommige werknemers zijn bijvoorbeeld niet aangelijnd, terwijl ze op een steiger staan. Andere dragen weer geen helm vanwege het warme weer. „Dan vraag je je toch echt af waarom die mensen niet worden aangesproken door hun collega’s.”
Dijkhuizen meent dat de kans op ongelukken vooral toeneemt als de bouwvakantie nadert. „In deze periode lopen er veel deadlines af, vooral in de woningbouw. De werkdruk is momenteel hoog vanwege het tekort aan bouwvakkers. Daardoor neemt de kans op ernstige ongelukken toe.”
De FNV heeft onlangs nog tweehonderd bouwplaatsen in ons land bezocht om de meningen van bouwvakkers te peilen over onder meer de veiligheid. „Dat willen we meenemen in de cao-onderhandelingen die volgend jaar beginnen”, zegt Dijkhuizen.
Bouwend Nederland laat weten dat veiligheid topprioriteit is. „We proberen het bewustzijn te vergroten. Maar uiteindelijk draait het om handhaving en naleving”, aldus een woordvoerder.
Bron: De Telegraaf
Zeven doden in de bouw in eerste halfjaar
bouwbreed 1033
Zeven doden in de bouw in eerste halfjaar
In de eerste zes maanden van dit jaar zijn in de bouw zeven dodelijke slachtoffers gevallen.
Dat laat de inspectie SZW weten op vragen van Cobouw. Daarmee is de bouwsector wederom de gevaarlijkste sector om in te werken.
In heel 2016 overleden zestien slachtoffers, in 2015 waren dat er negen, in 2014 twintig en in 2013 25.
Vorig jaar 470 ernstige ongevallen
Cijfers over het aantal gewonden zijn er niet. Vorig jaar deden zich 470 ernstige ongevallen voor. In 2015 hadden bijna vierduizend mensen in de bouw te maken met een ongeval.