Overgenomen van: NU.nl
30 sep 2023
Nederlandse militairen staan bij oefeningen te dicht bij explosies en lopen daardoor risico op hersenschade. Richtlijnen en veiligheidsmaatregelen worden in de praktijk niet voldoende toegepast.
Dat schrijft NRC op basis van onderzoek samen met radioprogramma Argos. Te dicht bij een explosie staan kan leiden tot hersenschade, met onder meer geheugenverlies, slechte concentratie en vermoeidheid tot gevolg. Dat komt door de drukgolf na een explosie die als het ware een harde klap op het hoofd geeft.
Dit medische fenomeen komt niet alleen bij militairen voor, maar ook bij boksers, voetballers en andere sporters die vaak klappen tegen hun hoofd krijgen.
Hoe ver militairen van een explosie af moeten staan, wordt berekend met een zogeheten omrekenfactor. Kort gezegd houdt dat in: hoe meer explosieve kracht, hoe meer afstand je moet houden.
De omrekenfactor is in Nederland in 2020 ineens scherp verlaagd en kwam toen ver onder de internationale standaarden te liggen. Defensie kon geen reden geven waarom dat gebeurde en een waarschuwing hierover werd volgens NRC niet serieus genomen.
Meldingen worden niet altijd afgehandeld
Een van de militairen die de krant sprak, stond als instructeur herhaaldelijk te dicht bij explosies. Hij vertelt aan NRC dat hij elke avond naar bed ging met hoofdpijn.
“Ik dacht dat het kwam door het inademen van de kruitdampen. Dan slikte je paracetamol en ging je de volgende dag weer naar het oefenterrein.” Uiteindelijk bleek dat de militair telkens een nieuwe hersenschudding opliep.
NRC sprak meerdere experts, militairen, oud-militairen en deskundigen. Hun meldingen van incidenten of gebreken zouden de top in Den Haag niet bereiken, waardoor er te weinig gedaan wordt met de klachten. Ook worden richtlijnen op de werkvloer niet streng genoeg nageleefd.