Menig werknemer voelt zich onveilig

overgenomen van:arbo-online

Veel werknemers zijn bang om corona op te lopen op de werkvloer, met name omdat de 1,5 meter-afstandsmaatregel niet nageleefd kan worden. Wat ook veel voor komt is dat de werkgever wil dat werknemers gewoon komen werken bij milde klachten. Dit blijkt uit onderzoeken van de vakbonden FNV en CNV.

Veel werknemers in Nederland (bijna de helft) kunnen niet thuiswerken. Dat zijn werknemers in transport en personenvervoer, de bouw, industrie, (detail)handel, zorg, kinderopvang en (basis)onderwijs. Vakbonden FNV en CNV vroegen aan hen of ze zich veilig voelen op het werk.

> LEES OOK: Arbobesluit aangepast vanwege COVID-19

Coronamaatregelen onder druk

Aan het FNV-onderzoek deden ruim 10.000 leden mee. Uit de enquête blijkt dat de coronamaatregelen op veel werkvloeren in Nederland onder druk staan. Er wordt te vaak geen afstand gehouden. En regelmatig vindt de werkgever dat je gewoon moet komen werken bij milde klachten. Van de mensen die niet kunnen thuiswerken is 65 procent bang om op de werkvloer corona op te lopen. En 45 procent vindt dat hun werkgever onvoldoende coronamaatregelen neemt.

> LEES OOK: Steeds meer thuiswerkers en meer klachten

Hoe maakt u de werkplek coronaproof?

Download de gratis Whitepaper

Ziekteverzuim op het werk neemt toe

Uit het CNV onderzoek onder onderzoek ruim 1200 werkenden met een fysiek beroep die niet thuis kunnen werken komen vergelijkbare cijfers. Daar zegt 71 procent van de werkenden zich regelmatig onveilig op het werk te voelen tegen coronabesmetting. Ook stelt 62 procent dat de aandacht voor de maatregelen (gedeeltelijk) verslapt. 70 procent zegt door zijn of haar werk een verhoogd risico op coronabesmetting te lopen. Bijna de helft van hen geeft bovendien aan dat het ziekteverzuim op het werk toeneemt. Een kwart zou liever thuis willen werken in verband met veiligheid en coronabesmetting. Meer dan de helft zegt na 10 maanden in deze situatie uitgeput te zijn.

> LEES OOK: Corona: minder teamgevoel door minder roddelen 

Lastig afstand houden in de bouw en industrie

Ruim vier op de vijf werkenden in de bouw en industrie vindt het lastig voldoende afstand te houden. Het werk vindt vaak plaats bij machines en/of in kleine ruimtes, waar vaak samengewerkt moet worden. Ook voelen bouwvakkers zich onveilig in busjes, waarin ze op weg naar het werk vaak met meer personen zitten, net als in de schaftkeet.

> TIP: Coronamaatregelen op het werk: hoe werkt dat?

Je kunt als werkgever toch niet moedwillig de gezondheid van je mensen in de waagschaal stellen?

Werkgevers nemen onvoldoende coronamaatregelen

FNV vicevoorzitter Kitty Jong noemt het schrikbarend dat bijna de helft van de werkgevers nog steeds niet genoeg doet aan coronamaatregelen. “Zij zijn verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek. Ik snap dat bouwvakkers zich onveilig voelen als zij met veel mensen in een busje of schaftkeet moeten zitten. Als veiligheid en voldoende afstand niet gehandhaafd kunnen worden, moet de werkgever voldoende goede beschermingsmiddelen bieden en bijvoorbeeld meer busjes laten rijden. Je kunt als werkgever toch niet moedwillig de gezondheid van je mensen in de waagschaal stellen?”

> LEES OOK: Het is tijd om te sleutelen aan RI&E en PvA

Onderwijsmedewerkers meest bang om corona op te lopen

Werkenden in de detailhandel en het personenvervoer worden het vaakst geconfronteerd met reizigers, klanten of leveranciers die zich niet altijd aan de coronamaatregelen houden (71%). De werkcultuur is er niet naar hen daar op aan te spreken. Mensen geven aan, soms toch met milde klachten naar het werk te moeten komen. De angst om corona op te lopen is dan ook groot in die sectoren (rond 70%), hoewel het onderwijs daar stevig bovenuit steekt met 80 procent.

> LEES OOK: Psychosociale arbeidsbelasting, dit wilt u weten

Overheid moet meer sturen

Bijna 18 procent van de mensen raakt op de werkplek besmet, zegt de GGD. Zowel FNV als CNV pleiten voor een stevigere aanpak vanuit de overheid. “De overheid kan een veilige en gezonde werkplek, zo blijkt, niet zomaar overlaten aan werkgevers. Her en der de arbeidsinspectie er op afsturen is echt onvoldoende. Ik verwacht van de overheid dat ze hierop steviger gaat sturen, maar die hoor ik alleen maar over thuiswerken”, aldus de FNV vicevoorzitter.

> TIP: Meld u aan voor het webinar Uw bedrijf coronaproof, evalueer in 6 stappen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *