bron: VCAnieuws.nl
Er moet meer aandacht komen voor blootstelling aan kwartsstof op de bouwplaatsen in Europa, vindt de Inspectie SZW. Op de website Inspectiefocus Gevaarlijke Stoffen kaart ze aan dat er jaarlijks 2.000 tot 3.000 mensen overlijden aan de gevolgen van blootstelling aan schadelijke stoffen op het werk, zoals kwartsstof.
Kwarts, een mineraalsoort, is vaak in hoge concentraties verwerkt in bouwstoffen. De stof is nauwelijks met het blote oog waarneembaar en komt vrij wanneer het materiaal wordt bewerkt. Wie langdurig aan kwartsstof wordt blootgesteld, kan lonkanker krijgen. De stof is nog eens extra gevaarlijk omdat de beschadiging van de longen doorgaat, ook als de werknemer er niet meer mee werkt.
Aandacht moet normaal worden
De wettelijke grenswaarde voor een 8-urige werkdag is 0,075 mg/m3; een waarde die snel overschreden kan worden, zeker in de afbouw- en onderhoudssector. ‘Dat de praktijk weerbarstiger is, blijkt uit de cijfers’, zegt Nathan Kuper, specialist van Inspectie SZW. Hij vindt dat de Inspectie grote slagen heeft gemaakt wat betreft het veiliger maken van bouwplaatsen, maar dat het aantal mensen dat overlijdt aan de gevolgen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen zoals kwartsstof te groot is. ‘We moeten veel meer aandacht geven aan gezondheid. Aandacht voor de blootstelling aan kwartsstof op de bouwplaatsen in Nederland, en in heel Europa, moet net zo normaal worden als de aandacht die we geven aan veiligheid.’
Foto’s en voorbeelden
De nieuwe Europese richtlijn voor arbeidsinspecties moet bijdragen aan de bewustwording over de gevaren van de gevaren van kwartsstof, zegt Kuper. ‘In de gids staat uitleg over de gevaren van kwartsstof, de regelgeving en praktische informatie. En er staan veertien concrete situaties in beschreven, voorzien van duidelijke foto’s die aangeven hoe je wel en hoe je niet moet werken.’ Hij wijst er daarbij wel op dat de grenswaarde in de richtlijn hoger ligt die van Nederland: 0,1 mg/m3 in de richtlijn tegenover 0,075 mg/m3 in Nederland.
Vasthouden aan eigen regels
Dat is iets waardoor Nederlanders zich niet van de wijs moeten laten brengen, vindt hij. ‘We gaan niet tornen aan de Nederlandse grenswaarde. Je moet deze gids zien in de context van een Europa waarin nog grote verschillen bestaan tussen de bouwplaatsen in de verschillende lidstaten. In een aantal landen is het een mijlpaal als die 0,1 mg/m3 werkelijk wordt gehaald.’ Daarbij, zegt hij, is onze grenswaarde wel lager, maar de manier waarop wij werken zorgt er nog steeds voor dat die norm in veel situaties ruimschoots wordt overschreden.
Bron: Inspectiefocus Gevaarlijke Stoffen