Inspectie SZW waarschuwt voor ongelukken op het werk

In een uitzending van de Monitor van de NCRV luidde Inspectie SZW de noodklok. Werkgevers zouden onvoldoende oog hebben voor veilige arbeidsomstandigheden en economische belangen voorop stellen. Daardoor neemt de kans op arbeidsongevallen toe.

Inspectie SZW maakt zich zorgen over het toenemend aantal arbeidsongevallen. Vorig jaar overleden 70 werknemers als gevolg van een arbeidsongeval; dat zijn er 19 meer dan in 2015. Ook steeg in 2016 het aantal arbeidsongevallen met 13%. Door de toename neemt de druk op de capaciteit van de inspectie toe. Daardoor is onvoldoende ruimte voor controles op de wettelijke arboverplichtingen zoals het maken van een risico-inventarisatie en –evaluatie (tools) (RI&E). En daar begint goede arbozorg nu juist mee.

Helft organisaties heeft geen actuele RI&E

Inspectie SZW stelt dat werkgevers hun verantwoordelijkheid onvoldoende nemen. Zo heeft 30% tot 50% van de Nederlandse organisaties geen actuele RI&E en bijbehorend plan van aanpak. Dit is volgens de Arbowet wel verplicht. Gezonde en veilige arbeidsomstandigheden beginnen met het in  kaart brengen van de risico’s en het opstellen van een plan van aanpak met de maatregelen om deze weg te nemen of te beperken. Organisaties die dit niet doen, hebben dus geen zicht op de aanwezige arbeidsrisico’s en pakken deze ook niet structureel aan.

Steeds dezelfde arbeidsrisico’s bij arbeidsongevallen

Uit analyses van ernstige arbeidsongevallen blijkt dat steeds dezelfde arbeidsrisico’s een rol spelen. Het grootste deel van de ernstige arbeidsongevallen wordt veroorzaakt door ‘contact met bewegend object’ (28%), ‘vallen (niet van hoogte)’, (19,3%), ‘vallen van hoogte’ (16%) en ‘contact met bewegende delen van een machine’ (16,1%). Bij dodelijke arbeidsongevallen zijn ‘contact met bewegend object’ (36,5%) en ‘vallen van hoogte’ (26%) de belangrijkste oorzaken. Menselijke factoren die een rol spelen zijn: gebrek aan motivatie, alertheid en veiligheidsbewustzijn (38%).

Meer informatie over arbeidsongevallen in 2016 leest u in de  Staat van Ernstige Arbeidsongevallen (pdf)

bron: www.rendement.nl

 

Een gedachte over “Inspectie SZW waarschuwt voor ongelukken op het werk”

  1. ‘Schokkend aantal’ bedrijven zonder RI&E
    05-09-2017

    shocking_425860762

    De controle op riskante situaties op de werkvloer staat onder druk. Mark Kuipers, hoogste baas van de Inspectie SZW, vindt het “schokkend” dat veel bedrijven niet beschikken over de wettelijk verplichte RI&E. Hij benadrukt de eigen verantwoordelijkheid die bedrijven hebben voor veilig en gezond werken.

    De Inspectie SZW constateert een onrustbarend stijgende lijn in het aantal arbeidsongevallen. In 2016 vielen er 70 dodelijke slachtoffers op de werkvloer, 19 meer dan in 2015. Het aantal arbeidsongevallen zonder dodelijke afloop is ook gestegen, met 13 procent. Inspecteur-generaal Marc Kuipers spreekt bij de bedrijven zonder RI&E van een “trend die gekeerd moet worden.”

    Schokkend aantal bedrijven zonder RI&E

    Kuipers, de hoogst verantwoordelijke bij de Inspectie SZW, maakt zich zorgen over oorzaak en gevolg van de stijging van het aantal arbeidsongevallen. Van de bedrijven in Nederland beschikt 30-50 procent niet over een wettelijk verplichte risico-inventarisatie en evaluatie, de RI&E. Kuipers spreekt van een schokkend aantal bedrijven zonder RI&E. “Dat betekent dat bedrijven de eigen verantwoordelijkheid onvoldoende invullen. Ze moeten daarmee aan de slag,” vindt de inspecteur-generaal.

    > AAN DE SLAG? LEES Zo vergeet u niets in de RI&E


    ‘Als het economisch meezit heb ik geen tijd voor arbeidsveiligheid en als het economisch tegenzit heb ik er geen geld voor’

    Houding bedrijven naar veiligheid deugt niet

    Kuipers deed zijn uitspraken in het televisieprogramma De Monitor van zondag 3 september. De verantwoordelijkheid voor veilig werken ligt volgens hem in de eerste plaats bij de bedrijven zelf. “Maar we komen nog te vaak tegen dat bedrijven zeggen: ‘Als het economisch meezit heb ik geen tijd voor arbeidsveiligheid en als het economisch tegenzit heb ik er geen geld voor’. Die houding deugt niet.”

    Aantal veiligheidskeuringen en VCA-diploma’s stijgt

    Opmerkelijk is dat in diverse branches het aantal periodieke veiligheidskeuringen in 2016 juist is gestegen, tot ruim 262.000 keuringen. In de eerste helft van 2017 is het aantal keuringen opnieuw gestegen. Bovendien eisen steeds meer opdrachtgevers dat medewerkers beschikken over een VCA-diploma. En toch gebeuren er nog veel te veel ongevallen; een vreemde paradox.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *