Onderbetaling van werknemers en het stijgend aantal arbeidsongevallen baren de Inspectie SZW grote zorgen. De Inspectie vindt dat ‘mensen altijd boven productie moeten gaan’. Dit staat te lezen in het Jaarverslag 2016 van de Inspectie SZW.
In 2016 kwamen 70 mensen door arbeidsongevallen om het leven. Ook zien de inspecteurs en rechercheurs dat er werknemers uitgebuit worden. Werkuren die niet worden uitbetaald, uurtarieven die niet kloppen en het ten onrechte inhouden van vergoedingen op het salaris.
Het totaal aantal slachtoffers van arbeidsongevallen steeg in 2016 met 14 procent ten opzichte van 2015. De meeste slachtoffers vallen in de bouw, industrie, handel en afvalbeheer.
Uitbuiting van werknemers
Een ander fenomeen in het jaarverslag dat uitdrukkelijk naar voren komt, is de uitbuiting van werknemers. Systematische onderbetaling, te lange werkdagen en het ten onrechte laten betalen van vergoedingen worden stelselmatig door de Inspectie geconstateerd. Het handhavingspercentage bij controles hierop bedraagt 40 procent.
Volgens de Inspectie worden door deze bedrijven bewust de wettelijke regels overtreden. Daarnaast is er een categorie die actief de mazen van de wet opzoekt. Met constructies die mogelijk naar de letter van de wet standhouden, maar die vervolgens op allerlei onwenselijke manieren worden toegepast.
Ook veel uitbuiting binnen Europese Unie
Ook binnen de EU zelf ziet de inspectie veel uitbuiting. De regels rond arbeidsomstandigheden zijn geharmoniseerd in Europa, maar de praktijk is anders. Voor minstens 100 miljoen EU-burgers is wat wij het minimumloon vinden een bedrag dat veel hoger is dan wat zij in eigen land ontvangen. Het is niet moeilijk om hen te laten werken voor lagere tarieven. Malafide werkgevers maken grote winsten door per uur euro’s minder te betalen dan wat wettelijk is vastgelegd. Hierdoor wordt oneerlijke concurrentie aangewakkerd. Dit gaat ten koste van bonafide ondernemers.