Bron:evofenedex.nl
De inspectie SZW gaat strenger controleren op het naleven van coronaregels op de werkvloer. De instantie zegt dat bedrijven nu genoeg tijd hebben gehad om maatregelen te treffen om hun personeel veilig te kunnen laten werken. Op BNR laat een woordvoerder weten dat er de komende tijd strenger zal worden opgetreden en dat er ook meer geïnspecteerd gaat worden.
Meeste meldingen uit groot- en detailhandel
Tot nu toe heeft de inspectie SZW bijna 2800 meldingen gehad van onveilige situaties op de werkvloer die gerelateerd zijn aan de gevolgen van het coronavirus. Tegen dertig bedrijven is daadwerkelijk opgetreden. Zij kregen een officiële waarschuwing met de aankondiging dat er een boete zou volgen als er weer een overtreding wordt geconstateerd. Alle bedrijven hebben daarna de werkplek op orde gemaakt. Bij twee bedrijven ging de deur tijdelijk dicht omdat daar de coronaregels op de werkvloer niet of onvoldoende opgevolgd zou worden.
De meeste meldingen komen uit de hoek van de groot- en detailhandel. Met 17 procent van het totaal aantal meldingen staat deze sector bovenaan de lijst. Een ander opvallend detail is dat de meeste meldingen uit gebieden komen waar nu corona weer opkomt, zoals Zuid-Holland (24 procent), Noord-Brabant (17 procent) en Noord-Holland (16 procent). De meeste meldingen gaan over het niet houden van de anderhalve meter afstand en slechte hygiënische omstandigheden.
Zorg voor borging coronaprotocol in RI&E
De werkgever is vanuit de Arbowetgeving verplicht om voor een veilige werkplek te zorgen. Veel werkgevers stellen daarom een coronaprotocol op, maar vergeten deze toe te voegen aan de verplichte Risico Inventarisatie en Evaluatie, de RI&E. “We zien vaak dat ondernemers het coronaprotocol en RI&E als twee losse documenten beschouwen”, aldus Hans Stegeman, veiligheidskundige bij evofenedex. “Dat is geen goed idee. Het coronaprotocol heeft namelijk geen juridische status binnen de Arbowet en is daarom geen rechtsgeldig document. Het is daarom noodzakelijk dat bedrijven de geïdentificeerde coronarisico’s verwerken in de bestaande RI&E en het daarbij horende plan van aanpak. Alleen dan voldoe je aan wet- en regelgeving.” Meer informatie over een coronaproof RI&E is in dit artikel te vinden.
Neem extra maatregelen
Er zijn overigens voldoende maatregelen te nemen op de werkvloer. Denk aan het instellen van een verplichte looproute, het plaatsen van extra stations met handgel en werken in shifts. Die tips kwamen ook ter sprake tijdens een webinar van evofenedex over gezond en veilig werken. Een poster met maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan is ook beschikbaar. Wie onvoldoende maatregelen neemt kan tegen een forse boete aanlopen. Ook kan er straks met de nieuwe noodwet in de hand tijdelijke sluiting worden afgedwongen.
Meer informatie over de gevolgen van het coronavirus op de handel en logistiek is te vinden in ons speciale coronadossier.