Uit een recente proef is gebleken dat medewerkers van drukke kroegen of discotheken minder snel vermoeid raken als zij goede gehoorbescherming dragen. Tegelijkertijd daalt het risico op blijvende gehoorschade.
De horeca is 1 van de branches waarin medewerkers vaak te maken hebben met hard geluid en lawaaierige omstandigheden. De hele avond werken zij in een omgeving met luide muziek, vaak zonder zich te realiseren dat dit een groot risico op gehoorbeschadiging met zich meebrengt.
Snel
Werknemers en werkgevers in de horeca zijn zich er vaak niet van bewust hoe snel gehoorbeschadiging kan optreden. Het geluid in een kroeg of discotheek loopt al gauw op tot een waarde van 90 dB of hoger. Aan een dergelijk hoog geluidsniveau kunnen mensen al na 30 minuten blijvende gehoorschade overhouden. Deze gehoorschade kan zich manifesteren in gehoorverlies of een blijvende piep in het oor (tinnitus). Omdat veel medewerkers langere tijd aan lawaai blootstaan, is het van groot belang dat zij
Proef
Omdat veel medewerkers in de horeca langere tijd aan lawaai blootstaan, is het voor hen van groot belang om gehoorbescherming te dragen en daarmee hun gehoor te beschermen tegen de nadelige gevolgen. In Eindhoven heeft een bedrijf voor gehoortechniek in samenwerking met een plaatselijk caf een proef gedaan met gehoorbescherming. Personeelsleden van de drukbezochte kroeg die eerder geen gehoorbescherming droegen, kregen de mogelijkheid die eens uit te proberen. De reacties achteraf waren positief.
Vooroordelen
Bestaande vooroordelen over het niet kunnen verstaan van bezoekers, verdwenen al snel. Sterker nog, veel medewerkers gaven aan dat dit met de oordopjes in juist veel beter ging. Een ander voor velen onverwacht bijkomend voordeel bij het belastende werk in de horeca: de vermoeidheid sloeg minder snel toe. Doordat de gebruikte gehoorbescherming de muziek, en daarmee de bastonen, goed wist te dempen, bleef het horecapersoneel zich langer fit voelen dan voorheen, zonder dopjes.
overgenomen van: Arbo-online.nl