Hoe voorkom je ongevallen op de werkvloer?

Bron:www.profnews.nl

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker op de bedrijfsvloer. Volgens het FNV overlijden in Nederland elk jaar zo’n 60 werknemers door een bedrijfsongeval. Daarbij vinden nog eens 2.300 ongevallen op de werkvloer plaats, die leiden tot opname in het ziekenhuis. Een aantal van deze ongelukkig werknemers loopt zelfs blijvend letsel op.

Er zijn veel beroepsgroepen die een verhoogd risico op ongevallen hebben. Vooral in de bouw (timmermannen, schilders), technische sector (monteurs, reparateurs) en bij het werken met gevaarlijke stoffen is de kans op een ongeval aanzienlijk groter. Dit blijkt ook als wordt gekeken naar de 5 bedrijfsongevallen die het meest voor komen.

In totaal wordt onderscheid gemaakt naar 36 verschillende soorten ongevallen. De ongevallen die op de werkvloer het meest voorkomen zijn:

  1. Vallen van hoogte 29%
  2. Contact met bewegende delen van een machine 22%
  3. Vallende objecten 13%
  4. Aanrijdingen van een voetganger door een voertuig 4,4%
  5. Beknelling tussen een machine en een ander object 4,2%

Veiligheid en gezondheid op de werkvloer hebben dan ook hoge prioriteit bij werkgevers en de Nederlandse overheid. Maar wat kan je doen om te zorgen dat jouw werknemers zo veilig mogelijk werken? Het trainen van werknemers kan de veiligheid aanzienlijk verbeteren.

 In het verleden (en in bepaalde beroepsgroepen nog steeds), werd een vak geleerd in de praktijk. De opgedane kennis werd vanuit de praktijk verder bijgeschaafd, maar er was geen sprake van bijscholing. Binnen de praktijk is er lang niet altijd voldoende aandacht voor veilig werken.

Tegenwoordig moeten ondernemingen steeds sneller schakelen door toegenomen risico’s op de werkvloer en veranderende wetten en regelgeving. Om die reden is het des te belangrijker dat werknemers de juiste scholing omtrent veiligheid genieten.

Een oplossing van zowel bedrijven als ondernemers is het verkrijgen van een VCA certificaat. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers, maar is meer dan alleen een checklist. Het is een veelzijdig en uitgebreid programma dat uw bedrijf helpt om veilig, gezond en milieuvriendelijk te werken, met als doel om het aantal ongevallen te verminderen. Naast de VCA bedrijfscertificering moeten ook alle operationele medewerkers en leidinggevenden een VCA cursus volgen en het bijbehorend examen met goed gevolg afleggen. Hierdoor weten medewerkers goed  en veilig te handelen bij de uitvoering van hun werkzaamheden. VCA is van meerwaarde voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of in een risicovolle omgeving werken.

Er zijn diverse soorten VCA cursussen beschikbaar, zoals basis VCA als u voor een aannemer gaat werken. Bent u zelf leidinggevende? Dan is VCA VOL wellicht meer van toepassing. Hiermee verhoogt u uw kennis op het gebied van veilig werken, omgaan met gevaarlijke stoffen en gezond werken. Zo vergroot u zowel uw eigen veiligheid als die van de mensen aan wie u leiding geeft. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *