bron: Gelderlander.nl
Schiphol gaat de komende vijf jaar in totaal 6 miljard euro investeren in de infrastructuur, arbeidsomstandigheden en dienstverlening. Naar eigen zeggen is dit de grootste investering ooit voor de luchthaven. Volgens Schiphol is het nodig omdat ‘de algehele tevredenheid onder passagiers niet op het gewenste niveau’ is.
,,Goede infrastructuur is het fundament van onze dienstverlening aan passagiers, maar het is op dit moment verre van wat we als kwaliteitsluchthaven in Nederland willen bieden”, stelt topman Pieter van Oord in het halfjaarbericht.
Schiphol investeert het geld onder meer in pier C, de bagagekelder, klimaatinstallaties en taxibanen. Zo wil de luchthaven de infrastructuur verbeteren en de faciliteiten voor passagiers en medewerkers vernieuwen. Vorig jaar kondigde Schiphol voor een deel van deze projecten al investeringen aan van 3 miljard euro tot 2027, maar die worden nu dus uitgebreid.
Goede infrastructuur is het fundament van de dienstverlening aan passagiers, stelt topman Pieter van Oord in een halfjaarberiucht. ,,Maar het is op dit moment verre van wat we als kwaliteitsluchthaven in Nederland willen bieden.” Tegelijkertijd moet er ook balans zijn met de omgeving, vindt Van Oord. ,,We zijn en blijven gecommitteerd aan het verminderen van onze geluidsbelasting voor onze omgeving en aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van alle medewerkers op onze luchthaven.”
Afgelopen mei dit jaar heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie opnieuw maatregelen aan bagage-afhandelaren op Schiphol opgelegd. 4 Bedrijven kregen een voornemen voor een Last onder Dwangsom (vLoD). De fysieke belasting van de medewerkers bij de bagageafhandeling was nog te hoog. Dat bleek uit inspecties van de Arbeidsinspectie in het eerste kwartaal van dit jaar. De nieuwe dwangsommen verschillen per bagage-afhandelaar; de hoogste dwangsom bedroeg maximaal 1.062.000 euro.
Schiphol boekt flinke winst door stijgende passagiersaantallen
Schiphol heeft in de eerste helft van het jaar flink meer winst geboekt, doordat meer mensen met het vliegtuig reisden. In totaal pakten 36 miljoen mensen het vliegtuig via de drie vliegvelden die onder de Koninklijke Schiphol Group vallen: Amsterdam Airport Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Op die laatste twee vliegvelden is het niveau van voor corona weer bereikt.
Volgens Schiphol-topman Pieter van Oord zijn de goede cijfers voor een deel te danken aan een ‘succesvolle meivakantie en zomervakantie‘. De winst van het staatsbedrijf komt daardoor uit op 224 miljoen euro, terwijl die in dezelfde periode een jaar eerder nog 15 miljoen was. Toch blijft op de bankrekening van Schiphol geen geld over, omdat de komende vijf jaar 6 miljard euro moet worden geïnvesteerd in de verbetering van de infrastructuur, arbeidsomstandigheden, dienstverlening aan passagiers en luchtvaartmaatschappijen.