Motorrijden is een prachtige en uitdagende hobby. Toch is er een risico aan verbonden waarvan niet veel mensen op de hoogte zijn. Het is namelijk mogelijk om gehoorschade op te lopen door het berijden van een motor.
Heb je weleens gehad dat je een piep in je oor hoorde nadat je op je motor hebt gereden? Dit betekent dat er enkele haarcellen zijn ‘afgestorven’ als gevolg van het vele lawaai tijdens de rit.
Niet alleen de herrie van de motor maar vooral windruis is zeer schadelijk voor je gehoor. De kans dat je enkele trilhaartjes beschadigd tijdens een rit is groot. Wanneer je heel hard rijd en/of een lange rit maakt krijgen deze trilharen te weinig tijd om te herstellen en sterven dus af. Met als gevolg een gehoorbeschadiging. Dit lijkt misschien vergezocht, maar veel motorrijders lopen op den duur gehoorschade op. Er zijn genoeg bronnen die dit uitwijzen:
http://allesopdemotor.nl/voorkom-gehoorschade-met-motorrijden/
http://www.hoorstichting.nl/het-gehoor/voorkom-gehoorschade/
http://www.motorfreaks.nl/index2.php?option=com_content&task=view&id=558&pop=1&page=0&Itemid=71
Ook hebben we hieronder een tabel gemaakt met hoelang het duurt voordat motorrijders gemiddeld gehoorschade oplopen:
Snelheid |
windruis |
Gehoorschade na: |
100 km/u |
94dB |
15 minuten |
120 km/u |
98dB |
7 minuten |
140 km/u |
102dB |
3 minuten |
Zoals je kunt zien loop je dus heel snel kans om een gehoorbeschadiging te krijgen.
Ook kun je naast gehoorverlies ook last krijgen van piepende oren, ofwel tinnitus.
Geloof ons, dit risico wil je niet nemen.
Gehoorschade voorkomen met wegwerp-oordopjes
Alhoewel wij het gebruik van wegwerp-oordopjes afraden, zijn deze goedkope alternatieven best geschikt voor bijvoorbeeld een muziekfestival. Het draagcomfort is misschien wat laag, maar het is altijd beter dan niets.
Bij motorrijden ligt het anders. Daarbij zijn ze niet alleen oncomfortabel en matig in hun bescherming, maar kunnen ze ook gevaarlijk zijn. Aangezien deze oordopjes je gehele oor afsluiten, hoor je zo ook het verkeer minder. Dit kan dus voor gevaarlijke situaties zorgen.
De beste manier om Gehoorschade door motorrijden te voorkomen
Gehoorschade door motorrijden is een serieus probleem waarvan je geen last wilt krijgen.
Gelukkig kun je jezelf tegen dit probleem beschermen met het gebruik van op maat gemaakte oordoppen, ook wel Otoplastieken genaamd.
De motor-variant hiervan is speciaal ontwikkeld om je oren tegen schadelijk windruis te beschermen. Deze oordoppen worden individueel aangemeten door een professional en bevatten een uniek dempingsfilter. Dit filter dempt het schadelijke geluid tot een veilig niveau, terwijl je wel alle verkeerssignalen blijft kunnen horen.
Deze gehoorbeschermers zijn dus ook ideaal voor kartrijders, coureurs en cabrio-rijders.
Ook kunnen deze oordoppen comfortabel onder een helm worden gedragen en wordt gemaakt van huidvriendelijk materiaal. Deze gehoorbescherming is ook verkrijgbaar met een ‘oortje’, zodat je zaken zoals een navigatiesysteem, communicatieapparatuur of MP3-speler gewoon kunt blijven beluisteren.
Mocht je hierover meer willen weten, bezoek dan onze speciale pagina Gehoorprotectie Motorsport.
klik hier voor rapport onderzoek motorhelmen
Motorhelm draagt bij aan gehoorverlies
bron:www.doof.nl
Motorhelmen beschermen het hoofd van de motorrijder bij een ongeluk, maar kunnen ook bijdragen aan gehoorverlies. Het dragen van goed sluitende oordoppen blijft daarom aan te raden.
Het karakterisktieke geluid van de motor van een Harley klinkt misschien hard, maar uit onderzoek blijkt dat de grootste bron van geluid de wind is die over de helm van de motorrijder suist. Zelfs als de motorrijder zich aan de toegestane snelheid houdt, kan dit geluid schadelijk zijn. Engelse onderzoekers hebben de belangrijkste bron van deze herrie ontdekt. Ze plaatsten etalagepoppen voorzien van motorhelmen in een windtunnel en bootsten verschillende windniveaus na met behulp van ventilatoren.
De onderzoekers plaatsen microfoontjes op verschillende plaatsen op de helm en bij het oor van de etalagepop. Op die manier ontdekten ze dat een gebied aan de onderkant van de helm, bij de kin, een belangrijke bron is van het geluid dat het oor van de motorrijder breikt. Ook ontdekten ze dat de hoek van de helm en de windsnelheid effect heeft op dit geluid.
Verdere onderzoeken zullen plaatsvinden buiten de windtunnel met echte motorrijders op de weg.
De resultaten van het onderzoek zijn beschreven in het Journal of the Acoustical Society of America. Mogelijk kunnen deze reultaten in de toekomst worden gebruikt om de motorhelmen verder te verbeteren en zo het gehoor van de motorrijder te beschermen.
Bron: Motorcycle Helmets Hard On Hearing, ScienceDaily.com