FNV wil wettelijke warmtenormen zoals in België

Bron: de Telegraaf, door Connie de Jonge

Amsterdam – Nederlandse bedrijven zijn amper voorbereid als het kwik plotseling omhoog schiet. Dat constateert vakbond FNV, die oproept tot een verplicht hitteplan. Mensen die buiten werken hebben twee tot drie keer meer kans op huidkanker. Ook hittestress kan dodelijk zijn.

Volgens de bond werken 500.000 Nederlanders bijna altijd buiten. ,,Als de zon de hele dag op je hoofd staat te branden, is een petje opzetten niet genoeg”, zegt Khalid Azougagh, beleidsmedewerker veilig en gezond werken van FNV. ,,En met ontbloot bovenlijf werken is al helemaal niet verstandig. Een werkgever zou zijn mensen moeten waarschuwen voor de risico’s.”

Maar dat gebeurt niet of nauwelijks, zegt ook de Arbeidsinspectie. Die constateerde na een verkennend onderzoek dat maar een op de drie bedrijven werken in de warmte als een risico voor zijn personeel beschouwt. In de verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie (de zogeheten RI&E) die werkgevers moeten maken, komen de termen ‘zon’ en ‘hitte’ vaak niet voor. Bedrijven maken dus ook geen plannen voor wat er moet gebeuren als het kwik omhoog schiet.

Werknemer zoekt het zelf maar uit

Werknemers moeten het op hete dagen zelf maar uitzoeken, constateert FNV. Net als vorig jaar krijgt de bond veel klachten binnen. Werkgevers nemen die lang niet altijd serieus. ‘Wees blij dat het mooi weer is’, kregen mensen te horen. De bond noemt dat naïef, omdat personeel dat uitvalt een bedrijf ook geld kost.

Azougagh noemt het opvallend dat de meeste klachten niet komen van mensen die buiten werken. ,,Ze komen eerder uit de industrie, de detailhandel of de kinderopvang. Ook binnen lopen de temperaturen soms hard op”, zegt hij. ,,Bovendien is het niet alleen de warmte die voor risico’s zorgt, ook een hoge luchtvochtigheid en een gebrek aan luchtbeweging. Verder speelt mee wat voor werk mensen moeten doen. Als je veel trappen moet lopen, raak je eerder oververhit.”

Als de temperatuur op de werkplek stijgt, wordt de concentratie bij veel mensen minder. Ook kunnen ze licht in hun hoofd worden of schatten ze risico’s minder goed in. ,,Als je dan werkt met machines of op hoogte, kunnen de gevolgen verschrikkelijk zijn”, weet Azougagh. Uit onderzoek blijkt bovendien dat bepaalde groepen, zoals ouderen, gevoeliger zijn voor warmte.

FNV vraagt om duidelijke regelgeving

FNV roept op tot maatregelen zoals in België. Daar staan normen in de wet die voorkomen dat de lichaamstemperatuur stijgt tot boven de 38 graden. Daarbij wordt ook rekening gehouden met verschillende weersomstandigheden en de zwaarte van het werk. ,,Zo’n hitteplan hoeft niet meteen geld te kosten, je kunt ook denken aan een tropenrooster of het rouleren van taken”, zegt Azougagh. ,,Maar als de airco kapot is, moet je er misschien toch naar laten kijken.”

LEES OOK:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *