Elk jaar 3000 doden door werken met gevaarlijke stoffen, commissie pleit voor compensatiefonds

Overgenomen van: Letselschade.nu

Er moet een speciaal fonds komen voor mensen die ziek zijn geworden door het werken met gevaarlijke stoffen. Dat adviseert een speciale commissie. Nu duurt het voor mensen die een beroepsziekte hebben vaak jaren voordat ze een schadevergoeding krijgen. Zoals lasser Henri Willems. “Ik ben bij 22 longartsen geweest, maar mijn baas geeft niet thuis.”

Jaarlijks sterven ongeveer 4100 mensen als gevolg van een beroepsziekte. Van hen overlijden 3000 mensen aan de gevolgen van het werken met gevaarlijke stoffen, zoals de dodelijke stof chroom-6 waaraan zo’n 800 mensen werden blootgesteld.

Fonds voor compensatie

Weinig mensen stellen hun werkgever aansprakelijk omdat het niet makkelijk is om te bewijzen dat je ziek bent geworden door het werk. Bovendien duren procedures vaak jaren en jaren. 

Het kabinet wil de slachtoffers meer tegemoetkomen zodat ze de erkenning krijgen gedurende hun leven. Een speciale commissie deed onderzoek. Vandaag werd het onderzoek gepresenteerd. Belangrijkste aanbeveling is het oprichten van een compensatiefonds zodat slachtoffers veel meer erkenning krijgen. Het gaat om mensen die ziek zijn geworden door werk met gevaarlijke stoffen.

Een onafhankelijk panel, bestaande uit medisch deskundigen, zal de binnengekomen aanvragen beoordelen en bekijken of iemand recht recht heeft op compensatie. 

In de steek gelaten

Duizenden mensen die ziek zijn geworden door hun werk, strijden al jaren voor die erkenning. Vaak tevergeefs. Zoals Henri Willems. De lasser en constructiebankmedewerker liep astma en de longziekte CLPD op. “Zeker twintig longartsen hebben mij onderzocht, maar nadat bekend werd dat ik ziek was geworden door het werk gaf mijn baas niet thuis.” 

Stil

Willems lag meerdere keren op een ic. “Mijn longinhoud is enorm teruggelopen. Ik kan niet meer werken en ik kan ook niet de vader voor mijn gezin zijn die ik wil.” Hij vecht al jaren voor erkenning en voor schadevergoeding. Tevergeefs. Welke compensatie voor Henri recht zou doen? “Ik  wil dat mijn werkgever mijn gezondheidsschade vergoedt, het inkomen dat ik misloop, en al mijn hulpmiddelen die ik nodig heb.”

Investeer in preventie

Ook adviseert de commissie dat bedrijven veel meer moeten investeren in preventie. Daarmee moet de kans op het oplopen van een beroepsziekte flink kleiner worden. Iedere werkgever moet een zogenoemd risico-inventarisatie opmaken en het gebruik van gevaarlijke stoffen moeten vastgelegd worden. Het toezicht daarop moet worden verbeterd. Bedrijven die zich daar niet aan houden, moeten een boete kunnen krijgen. 

Nul bescherming

Henri werkte 14 jaar in een bedrijf,  zonder enige bescherming of afvoer. “We hadden mondkapjes, maar die lagen achter slot en grendel. De stoffen en dampen konden jarenlang in mijn lichaam komen. Elke avond als ik thuis kwam had ik een zwarte neus. Mijn baas heeft zonder enige vorm van bescherming mij het werk laten doen. Ik heb mijn leven verkocht aan mijn werk.”

In Nederland wordt jaarlijks zo’n 20.000 mensen ziek of arbeidsongeschikt door hun werk. Jaarlijks sterven ongeveer 4100 mensen als gevolg van een beroepsziekte. Van hen overlijden 3000 mensen aan de gevolgen van het werken met gevaarlijke stoffen. Het oudste voorbeeld is asbestose bij werknemers uit de vroegere asbestindustrie. Maar ook honderden mensen werden ziek door OPS, ook wel de schildersziekte genoemd. Het kabinet besloot vorig jaar juni dat 350 patiënten zo’n 20.000 euro schadevergoeding kregen. Een andere beroepsziekte die in het nieuws kwam, zijn mensen die werkten met chroom-6 en CARC, een verflaag die bestand is tegen chemische stoffen en onder andere longkanker veroorzaakte. Sinds 2015 kunnen slachtoffers een tegemoetkoming aanvragen, als ze ziek zijn geworden.

(Bron: RTL Nieuws)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *