EDE – De afgelopen zes jaar zijn in totaal zeven mensen om het leven gekomen bij een arbeidsongeval in de gemeente Ede. Dat blijkt uit de cijfers van 2010 tot en met 2015 die de Inspectie SZW heeft vrijgegeven. De Gelderse gemeente voert daarmee in negatieve zin de lijst aan in het verspreidingsgebied van De Gelderlander.
Plek twee is voor Neder-Betuwe met drie dodelijke ongelukken. Plek drie is een plaats die zeven gemeenten delen. Te weten: Arnhem, Beuningen, Nijmegen, Oost Gelre, Rheden, Rhenen en Rijnwaarden. In al die gemeenten zijn de afgelopen zes jaar twee mensen om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval.
Onduidelijk
Ook als alle niet fatale ongelukken worden meegenomen voert Ede de lijst aan. In totaal ging het 92 keer mis. 59 van hen moesten in het ziekenhuis worden opgenomen. En 22 mensen hielden blijvend letsel over. Hoe het kan dat de gemeente Ede relatief veel arbeidsongevallen kent, is niet duidelijk. „Maar de cijfers zeggen ook niet alles over de ongelukken”, vertelt woordvoerder Paul van der Burg van de Inspectie SZW.
Onderzoek
„Het kan goed dat het ongeluk helemaal niet in de gemeente Ede heeft plaatsgevonden, maar dat het bedrijf wel in Ede gevestigd is.” Landelijk gezien deed de inspectie de afgelopen zes jaar onderzoek naar 11.533 arbeidsongevallen. Daarbij vielen in totaal 11.816 slachtoffers en kwamen 350 mensen om het leven.
Bekijk hier hoeveel ongelukken er in uw gemeente geregistreerd zijn. De tekst gaat onder de infographic verder.
https://localfocus2.appspot.com/5837f61bc956c
Uitzendkrachten
Een steeds groter deel van de slachtoffers is werkzaam als uitzendkracht. Zo was in 2010 was 13,9 procent van de slachtoffers aan het werk via een uitzendbureau. In 2015 ging het in 18,3 procent van de gevallen om een inhuurkracht. Ook de Inspectie SZW en het Rijksinstituut voor Verkeer en Milieu (RIVM) zien dat uitzendkrachten ‘een kwetsbare groep’ vormen.
Onderzoek van de RIVM toonde vorig jaar nog aan dat het risico op een arbeidsongeval voor deze groep 70 procent hoger ligt dan gemiddeld.
Moerdijk aan kop met bedrijfsongevallen
30-11-2016 http://www.arbo-online.nl
De Inspectie SZW heeft de afgelopen zes jaar onderzoek gedaan naar 96 bedrijfsongevallen die plaatsvonden in de gemeente Moerdijk. Dat is relatief een van de hoogste aantallen van Nederland.
Dat blijkt uit cijfers die LocalFocus van de Inspectie SZW heeft gekregen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.
Arbeidsongevallen per bedrijfsvestiging
In Moerdijk komen de cijfers neer op 28 onderzochte ongevallen per 1.000 bedrijfsvestigingen. Bij de 96 ongevallen waren 98 slachtoffers betrokken. In de veel grotere gemeente Breda lag het aantal onderzochte bedrijfsongevallen nog hoger: 111 in de afgelopen zes jaar (9119 slachtoffers). In West-Brabant waren ook in Oosterhout en Roosendaal veel mensen betrokken bij een bedrijfsongeval. In Zeeuws-Vlaanderen steekt Terneuzen er bovenuit.
In 2015 werkte bijna een vijfde van alle slachtoffers van arbeidsongevallen als uitzendkracht
350 arbeidsdoden in zes jaar
In de afgelopen zes jaar deed de Inspectie SZW onderzoek naar in totaal 11.533 arbeidsongevallen. Daarbij vielen 11.816 slachtoffers, van wie er 350 overleden. Onder hen was de Tsjechische vrachtwagenchauffeur die in 2013 in Moerdijk om het leven kwam toen hij onder een stapel rollen staal terechtkwam.
Een steeds groter deel van de slachtoffers werkt als uitzendkracht. In 2010 was 13,9 procent van de slachtoffers van arbeidsongevallen waar de inspectie onderzoek naar deed, op dat moment via een uitzendbureau aan het werk. In het afgelopen jaar ging het om bijna een vijfde van alle slachtoffers: 18,3 procent. In de periode 2010 t/m 2015 overleden in totaal veertig uitzendkrachten door een bedrijfsongeval. Onderzoek van begin dit jaar door TNO in opdracht van Stichting Arbo Flexbranche (STAF) liet een dalende trend zien in het percentage arbeidsongevallen waarbij uitzendkrachten waren betrokken.
Bron: bndestem.nl