Duizenden slaven vast in Nederland

door: Anna Mees

Amsterdam – Nederland telt 17.500 ’moderne slaven’, die seksueel worden uitgebuit of gedwongen worden om te werken.

    Dat schat de Australische mensenrechtenorganisatie Walk Free Foundation in zijn derde slavernij-index. In heel Europa zijn dit er ruim 1,2 miljoen en wereldwijd 46 miljoen. Volgens de mensenrechtenorganisatie is er sprake van moderne slavernij als een persoon wordt uitgebuit en niet weg kan vanwege bedreiging, geweld, dwang, machtsmisbruik of bedrog. Ook gedwongen huwelijken schaart de club eronder. In Nederland komt de slavernij voor in de sectoren constructie, landbouw, vervoer en horeca, en worden mensen door criminelen gedwongen om te bedelen. De 17.500 vormen 0,1 procent van de bevolking.

    Corinne Dettmeijer-Vermeulen, nationaal rapporteur mensenhandel: „Dit zijn enorme aantallen. Dat dit onder onze ogen gebeurt, ondermijnt onze samenleving. Meer mensen zouden zich hiervan bewust moeten zijn en aan de bel moeten trekken. Bijvoorbeeld klanten van marktkoopmannen die altijd worden geholpen door een kind, of huisartsen die bij families thuiskomen.”

    De Nederlandse schatting werd gedaan op basis van meldingen bij Comensha, een stichting die zich inzet voor slachtoffers van mensenhandel. Met een statistische berekening die ook wordt gebruikt om het aantal vissen in een bepaald meer in te schatten, kwamen de onderzoekers tot het totale aantal. Hoogleraar criminologie Jan van Dijk van Universiteit Tilburg deed het Nederlandse deel van het wereldwijde onderzoek. Hij noemt het voorbeeld van sommige diplomatenfamilies. „Dienstmeisjes uit de Filipijnen en uit Afrikaanse landen worden vreselijk uitgebuit. Het is een absolute schande dat diplomaten zich aan dit soort strafbare feiten schuldig kunnen maken, puur vanwege hun immuniteit.”

    Vaak zijn het Afrikanen, Aziaten en Oost-Europeanen, maar ook autochtone Nederlanders zijn slachtoffer, veelal door loverboys. Meer mannen werden de laatste jaren uitgebuit, zegt Van Dijk.

    De Walk Free Foundation onderzocht ook wat landen doen om moderne slavernij tegen te gaan. Nederland onderneemt de meeste actie, met een nationaal verwijzingsmechanisme, een taskforce aanpak mensenhandel en de nationaal rapporteur. Volgens Dettmeijer-Vermeulen is het niet zomaar afgelopen met de moderne slavernij. „Deze vorm van criminaliteit gaat ook om de kinderen, ouders, andere familieleden en omgeving van de slachtoffers. Net als de slavernij van vroeger werkt ook dit generaties lang door. Bijvoorbeeld bij een moeder die acht jaar is uitgebuit in de seksindustrie, getraumatiseerd is en kinderen heeft van een mensenhandelaar. ”

    Met 18,3 miljoen slaven voert India de lijst aan. In Europa komt slavernij het meest voor in Macedonië, Polen, Bosnië en Herzegovina.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *