coronaprotocol voor bouwplaats: ‘RIVM-maatregelen massaal overtreden’

Bron: Cobouw

Duizenden bouwvakkers zijn onvoldoende beschermd tegen het coronavirus. Dat zegt cao-onderhandelaar Hans Crombeen van de FNV tegen Cobouw een dag nadat minister Grapperhaus afzag van een bouwverbod. Strengere veiligheidsregels voor bouwplaatsen zijn wel in aantocht.

Te smalle bouwketen, volgepropte bouwbusjes, smerige sanitaire voorzieningen. Een dag na de aangescherpte maatregelen van het kabinet maakt de FNV zich ernstig zorgen over de gezondheid van duizenden bouwvakkers.

Zorgen over gezondheid

Ja, de bouw mag voorlopig doorgaan, maar zonder effectieve maatregelen zal de FNV zeker van zich laten horen, zegt Hans Crombeen tegen Cobouw. Hij wil de bouw niet lamleggen, maar krijgt uit alle hoeken van het land te horen dat bouwvakkers ongerust zijn over hun gezondheid.

“Nog steeds zitten bouwbusjes barstensvol met bouwvakkers. Rijd zo veel mogelijk alleen naar het werk, zegt Bouwend Nederland. Maar wat als je geen auto hebt? Het klopt dat ceo’s in koor roepen dat ze de richtlijnen van het RIVM volgen, maar dat meerijden met elkaar in bouwbusjes gebeurt op zo’n grote schaal dat ik me afvraag of werkgevers zich wel realiseren dat de risico’s al beginnen bij de voordeur van een werknemer.”

Ook op bouwplaatsen zijn er risico’s die volgens Crombeen nog onvoldoende worden ingedamd. Hij doelt onder meer op bouwvakkers die, ondanks dwingende adviezen om dat niet te doen, samen een broodje eten in de keet of in te krappe, ‘verbouwde’ zeecontainers’.

“Of onderaannemers worden verbannen uit de keet naar hun bus om daar hun boterhammen op te eten. Ook dat vinden wij niet acceptabel.”

Betere voorzieningen noodzakelijk

De FNV vindt dat werkgevers betere voorzieningen moeten treffen om bouwvakkers beter te beschermen tegen corona. “Je zou extra bouwketen kunnen bijplaatsen of de werkzaamheden terugschroeven. In de meeste gevallen kan het bouwen dan gewoon doorgaan, maar er zijn ook situaties waarbij je die 1,5 meter afstand niet kan waarmaken.”

De wens voor extra maatregelen komt niet uit de lucht vallen. Werkgevers- en werknemersorganisaties kwamen vorige week al extra veiligheidsvoorschriften overeen met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Waarschijnlijk worden morgen die strengere regels gepresenteerd.

Bouw kan geen bouwverbod gebruiken

Bouwend Nederland bevestigt dat, maar wil niet zeggen welke maatregelen precies worden getroffen. De brancheorganisatie wil niet ingaan op de uitgesproken zorgen van de FNV. “De gezondheid van bouwvakkers staat bovenaan, maar we willen juist ook een algeheel bouwverbod voorkomen. Dat is een complexe opgave en die puzzel proberen we nu te leggen”, licht woordvoerder Niels Wensing toe.

Crombeen zinspeelt ook niet op een bouwverbod. “Als corona weg is, hebben we met zijn allen nog steeds een enorm woningtekort. Wat dat betreft vind ik het jammer dat veel opdrachtgevers zoals corporaties meteen de voordeur dichtgooien, want ook in bewoonde staat kun in je in veel gevallen gewoon doorwerken als je de juiste voorzorgsmaatregelen treft.”

Wel benadrukt hij dat hij niet zonder meer een handtekening onder de voorstellen zet. “Als wij vinden dat ze onvoldoende bescherming bieden, ga ik geen krabbeltje zetten.”

Deeltijd-WW en compliment voor kabinet

Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, vertrouwt op een goede afloop. “Gelukkig hebben we bouwplaatsen gisteren weten uit te zonderen van een samenscholingsverbod.” Met het kabinet onderhandelt hij over betere deeltijd-WW voor bouwbedrijven.

“Bedrijven met verschillende takken van sport kunnen zich moeilijk op de huidige regeling beroepen. Als je ontslagen wilt voorkomen, en dat willen we want we hebben alle medewerkers weer hard nodig na corona, dan is een goede regeling zeker van belang.”

Op de lijn van Verhagen

Verhagen voert deze week ook nader overleg met netbeheerders om werken achter de voordeur onder voorwaarden van veilig en gezond werken weer mogelijk te maken. De samenwerking met het kabinet noemt hij “goed’. Hij voelt zich vooral gesteund door minister Knops van Binnenlandse Zaken en Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur. Zij zitten op “zijn lijn”.

Crombeen is daar ook blij mee. “Het is mooi en prettig dat de bouw gisteren tijdens de persconferentie van minister Grapperhaus van Veiligheid werd genoemd, want dat is voor de mensen in de bouw een groot stuk waardering. Zij moeten doorwerken, net zoals mensen met een vitaal beroep, terwijl bouwen niet als vitaal beroep wordt aangemerkt. Maar nog steeds gaan ze iedere dag om half vijf op pad naar de bouwplaatsen waar ze met man en macht allerlei risico’s proberen te beheersen.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *