Corona: Veiligheid in bouw voorop in protocol ‘Samen veilig doorwerken’

Bron:www.aedes.nl

Een aantal partijen in de bouw- en technieksector heeft samen het protocol Samen veilig doorwerken vastgesteld. Het is een handreiking voor werkgevers en werknemers hoe op een veilige manier doorgewerkt kan worden, binnen en buiten huis. Ook Aedes ondertekende: het protocol sluit aan bij het uitgangspunt voor woningcorporaties: laat bouw- en onderhoudsactiviteiten zo veel mogelijk doorgaan, maar alleen als de gezondheid van werknemers en bewoners gegarandeerd is.

Het protocol kwam tot stand in gesprekken met de ministers Knops (BZK) en Van Veldhoven (Milieu en Wonen) met advies van het RIVM en de Inspectie SZW. Naast Aedes ondersteunen NEPROM, VNG en AFNL-NOA (belangenbehartiger het mkb in bouw, afbouw en infra), de Woonbond, CNV, FNV Bouwen en Wonen, en FNV Metaal de afspraken.

Gezondheid bewoners

Doel is om zoveel mogelijk bouwactiviteiten door te laten gaan zonder de gezondheid van werknemers en bewoners  in gevaar te brengen. Op die manier blijft zoveel mogelijk werkgelegenheid in de bouw behouden. Aedes adviseerde woningcorporaties vorige week al onderhoud, renovatie en bouwactiviteiten zoveel mogelijk door te laten gaan. Aangezien woningcorporaties zorgdragen voor hun bewoners, onder wie kwetsbare mensen, kan dit wel alleen als hun gezondheid gegarandeerd wordt.

Gedragsregels

De gedragsregels uit het protocol worden de komende periode actief naar werkgevers en werknemers in de bouw- en technieksector gecommuniceerd. De belangrijkste punten:

  1. Ga zo veel mogelijk zelfstandig naar de bouwplaats; werk in kleine vaste teams op vaste locaties; houdt 1,5 meter afstand en overleg en eet niet samen in een bouwkeet.
  2. Voor werkzaamheden in huis: zorg dat bewoners zoveel mogelijk in een andere ruimte verblijven en dat er 1,5 meter afstand wordt gehouden. Werk niet als werknemers of bewoners verkouden of ziek zijn.

Bij werkzaamheden in gebouwen waar bewoners of gebruikers verblijven is er reden voor extra voorzichtigheid. Voorafgaand is instemming van de bewoners of gebruikers nodig. Wordt geen instemming gegeven dan wordt geacht dat het werk niet veilig kan worden uitgevoerd.

Planning en overleg

Er blijft de komende periode overleg tussen bouwers, opdrachtgevers, corporaties en netbeheerders over veilig werken. Naast het doorgaan van lopende projecten en aanbestedingen is de vergunningverlening essentieel. Het Rijk en de bouwsector roepen daarom provincies en gemeenten op door te blijven gaan met vergunningverlening. Ook wordt bekeken of renovatie- en onderhoudswerkzaamheden naar voren gehaald kunnen worden.

Download het protocol Samen veilig doorwerken.

Klik hier voor vragen en antwoorden over bouwen tijdens de Corona crisis door Bouwend Nederland

3 gedachten over “Corona: Veiligheid in bouw voorop in protocol ‘Samen veilig doorwerken’”

  1. Friese bouwer bedenkt coronahelm: ‘Morgen zijn de eerste 500 exemplaren klaar’

    Bron: Cobouw.nl

    Dijkstra Draisma ontwikkelt speciale maskers voor op bouwhelmen om besmetting met corona tegen te gaan. Bij gebrek aan mondkapjes moest er iets gebeuren, vond de Friese bouwer. “De bouwvakkers zijn er blij mee”, zegt planner en personeelsfunctionaris Wibo Douma.

    ‘Kan niet bestaat niet.’  Dat is het motto van Dijkstra Draisma. Want of het nu over slimmere warmtepompen gaat of over metselrobotten, de Friese bouwer verzint het. Nu was het timmerman Johan Dunnewind die prompt met een voorstel kwam om bouwvakkers in busjes beter te beschermen tegen verspreiding van het coronavirus.

    “Ik kan wel een soort tussenschot plaatsen”, stelde hij voor toen corona ook een carpoolprobleem werd voor bouwvakkers. Thuis was hij al een beetje aan de gang geweest en van het één kwam het ander: alle busjes van Dijkstra Draisma worden nu met speciale plexiglasschermen uitgerust.

    Drie bouwvakkers in een busje

    “Maar drie bouwvakkers in een busje is wel het maximale aantal”, zegt Wibo Douma, projectleider en personeelsfunctionaris bij Dijkstra Draisma. “Achterin kun je namelijk maar vanaf één kant instappen. Sowieso stimuleren we onze mensen zoveel mogelijk met eigen vervoer te komen als dat kan.”

    Bij een scherm voor in de busjes blijft het niet. De vondst van Dunnewind inspireerde Douma ook eens achter de computer te kruipen. “Op bouwplaatsen bleef het risico op besmetting namelijk aanwezig. We moesten iets doen, vond ik.”

    ‘Maskers uitverkocht’

    Douma googelde wat en zocht naar een alternatief voor mondkapjes. Maar ook de gelaatsschermen bleken uitverkocht. “Toen ben ik naar het eerste plaatselijke bedrijf (Company7) gereden om te vragen of zij die schermen konden maken.”

    Zo gevraagd, zo gedaan. Deze week werd het eerste prototype getest op de zaak. “Of het werkt? Ze waren eerst iets te lang, dus we maken ze nu iets korter. Je wilt ook niet dat het masker in de weg zit tijdens werkzaamheden. Overigens is dit uitsluitend bedoeld tegen corona. Dus als je gaat lassen, zet ook je veiligheidsbril op.”

    Het is eenvoudig te monteren, gaat hij door. Via de gaatjes achterop de helm, die normaal bestemd zijn voor het vastzetten van de oorbescherming. “Dat kan nog steeds”, vertelt Douma enthousiast.

    Ook voor veiligheidspetten

    De eerste 500 exemplaren zijn in productie. Morgen worden ze uitgedeeld. Intussen onderzoekt Douma of iets soortgelijks ook kan worden gemaakt voor op de petten die werknemers in de fabriek dragen.

    Hebben ze ook een naam? “Coronamasker zeggen wij en ja ze zijn ook te koop. Bouwers in het hele land kunnen ze bestellen voor ongeveer 6 euro per stuk. Maar ons gaat het vooral om het signaal dat we ermee afgeven naar onze mensen. Wij willen laten zien dat we aan ze denken en dat we ze willen beschermen.”

    Economische motor

    Onderaan de streep is het voor iedereen van belang dat de bouw opgewassen is tegen corona, vindt Douma. “De bouw is onze economische motor. Die moet doordraaien. Ook de jongens hebben er niets aan als die motor stilvalt, want dan komen zij zonder werk te zitten.”

    De 55-jarige planner werkt al bijna veertig jaar bij het Friese bouwbedrijf. Dit heeft hij nog nooit meegemaakt. “Na stikstof en PFAS is het wel een gepuzzel, maar met onze moraal zit het juist heel goed. Bij iedereen komen nu alle sterke punten boven drijven. Er is geen gemor, geen gemekker, iedereen gaat ervoor.”

    De bedenker van het coronamasker? Hij blijft er zelf nuchter onder. Wil ook niet met één of andere eer strijken. “Ik vond het leuk om te doen. En we willen dit niet voor onszelf houden, maar met iedereen delen.”

    Werkt u ook coronaproof?

    De Kunsstofshop uit Zevenaar ontwikkelde ook speciale schermen voor in busjes op verzoek van bouwbedrijf PHB de Combi. Ook een slimme of creatieve manier gevonden om in tijden van corona veilig te bouwen? We zijn benieuwd naar jouw foto’s filmpjes en verhalen. Deel ze met Thomas van Belzen of Marije de Leeuw via Thomasvanbelzen@vakmedianet.nl of Marijedeleeuw@vakmedianet.nl

  2. Coronavirus | Rijksoverheid lanceert protocol voor bouw en techniek: installateurs zonnepanelen kunnen veilig doorwerken

    bron:solarmagazine.nl

    Het Rijk en de bouw- en technieksector hebben het protocol Samen veilig doorwerken vastgesteld. Hierdoor kunnen onder meer installateurs van zonnepanelen ondanks de uitbraak van het coronavirus veilig doorwerken.

    Het protocol Veilig samen doorwerken is een van de uitkomsten van de gesprekken die minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Van Veldhoven voor Milieu en Wonen met de bouw- en technieksector voeren om ervoor te zorgen dat het werk niet stil komt te liggen door de uitbraak van het COVID-19-virus. 

    Stilvallen en werktijdverkorting Uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) blijkt dat door de coronacrisis bij 2 op de 3 bedrijven die actief zijn in duurzame energie projecten stilvallen.

    Techniek Nederland meldde deze week bovendien dat 62 procent van de installatiebedrijven verwacht tussen nu en 2 weken werktijdverkorting aan te moeten vragen. De installateurskoepel had een enquête uitgezet onder de ruim 5.000 installatiebedrijven die aangesloten zijn.Onbekend is hoeveel installateurs van zonnepanelen werktijdverkorting denken te moeten aanvragen. Tegenover de redactie van Solar Magazine stelde een groot aantal installateurs vooralsnog door te werken.

    Van Aedes tot Techniek Nederland Het protocol (red. dat hier te downloaden is) volgt de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en wordt ondersteund door de vakbonden, brancheverenigingen en werkgevers- en werknemersorganisaties. Het wordt ondersteund door koepel voor woningcorporaties Aedes, AFNL-NOA, Bouwend Nederland, CNV, FNV Bouwen en Wonen, FNV Metaal, OnderhoudNL, Techniek Nederland en de Woonbond.

    Het protocol biedt een handreiking voor werkgevers en werknemers over hoe er op een veilige manier doorgewerkt kan worden, binnen en buiten huis. Dit is belangrijk voor bedrijven, opdrachtgevers en werknemers omdat duidelijkheid de basis vormt voor veilig werken. Dat zorgt volgens de betrokkenen voor continuïteit in de bouwproductie en het behoud van werkgelegenheid.

    Gedragsregels: bewoners in andere ruimte De gedragsregels worden de komende periode actief naar werkgevers en werknemers in de bouw- en technieksector gecommuniceerd. De belangrijkste punten zijn: ga zo veel mogelijk zelfstandig naar de bouwplaats, werk in kleine vaste teams op vaste locaties, houdt 1,5 meter afstand ook bij overleg en eten in een bouwkeet.

    Voor werkzaamheden in huis is het belangrijk dat bewoners zoveel mogelijk in een andere ruimte verblijven, zij en de werknemers niet verkouden of ziek zijn en dat er 1,5 meter afstand wordt gehouden.

    Oproep lokale overheden om vergunningen te blijven afgeven Naast het door laten gaan van lopende projecten en aanbestedingen is de vergunningverlening essentieel. Het Rijk en de bouw- en technieksector roepen daarom provincies en gemeenten op door te blijven gaan met vergunningverlening zodat de orderportefeuilles gevuld blijven en het werken aan de woningbouw- en verduurzamingsopgave doorgaat. Ook wordt bekeken of renovatie- onderhoudswerkzaamheden naar voren gehaald kunnen worden. 

    Bouwend Nederland en Techniek Nederland organiseert op dinsdag 31 maart om 15 uur een webinar over het protocol. In het webinar lichten zij praktisch toe hoe installatiebedrijven hun medewerkers, in tijden van corona, bij klanten thuis, op projecten en bouwplaatsen veilig kunnen doorwerken. Aanmelden voor het webinar kan hier.

    Door Edwin van Gastel, Marco de Jonge Baas

     

  3. De bouw gaat door: schaften op afstand en ontsmet gereedschap

    Bouwprojecten moeten ondanks de coronacrisis zoveel mogelijk doorgaan, vinden Bouwend Nederland en Techniek Nederland. Thuiswerken is daarbij echter wat lastig. Daarom ligt er sinds vrijdag, na overleg met ministeries, vakbonden en andere vertegenwoordigers, een protocol met praktische richtlijnen. Een mooi initiatief, maar gaat men zich eraan houden?

    Aan de vraag kan het in elk geval niet liggen. Volgens woordvoerder Niels Wensing werd Bouwend Nederland vooraf “platgebeld” door bedrijven die zich afvroegen of het aangekondigde protocol al klaar was. “We horen van iedereen dat ze ermee aan de slag gaan.”

    Samen veilig doorwerken is de hoopvolle naam van het document (pdf) van acht kantjes, waarvan ook een poster is gemaakt. Het is volgens Wensing echter niet meer dan een praktische vertaling van de bestaande adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). “Ook met het gebruik van je gezonde verstand had je eruit kunnen komen.”

    “Elkaar gereedschap aangeven kan niet meer; dat moet je nu zelf gaan pakken.”

    Niels Wensing, woordvoerder Bouwend Nederland

    1,5 meter afstand, tenzij het niet anders kan

    Zo staat erin dat schaften het best buiten gedaan kan worden. Gezamenlijk gereedschap moet daarnaast goed ontsmet worden, en als een werknemer zich onveilig voelt, mag diegene de bouwplaats verlaten. Werken in vaste groepen wordt aangemoedigd, om contact te beperken.

    Minder duidelijk wordt het als het gaat over de 1,5 meter afstand – een richtlijn die bij een fysiek beroep als bouwvakker überhaupt lastig is. Is het “onvermijdbaar” om dichterbij te komen? “Wees dan extra alert en maak afspraken hoe toch veilig gewerkt kan worden in overeenstemming met de hygiënerichtlijnen van het RIVM”, aldus het protocol.

    Wat betekent dat? Woordvoerder Wensing houdt het erop dat de afstand een streven is dat zoveel mogelijk moet worden nageleefd. “En sommige dingen moet je misschien anders of helemaal niet meer doen. Elkaar gereedschap aangeven bijvoorbeeld; dat moet je nu zelf gaan pakken. Of met z’n achten in een busje naar het werk rijden. Dat kan ook niet meer.”

    Een ‘coronaverantwoordelijke’ per bouwplaats

    Om ervoor te zorgen dat er wordt gehandhaafd, wordt per bouwplaats een “coronaverantwoordelijke” die mensen moet aanspreken op hun gedrag aangewezen. De verantwoordelijkheid ligt echter vooral bij de mensen zelf. “Net als op het strand of in het bos”, zegt de woordvoerder. “Wij vinden het in elk geval belangrijk, dus roepen we iedereen op om zich eraan te houden.”

    “Sectoren kunnen ook zeggen: we doen alles zoals gewoonlijk.”

    Loes Hartman, woordvoerder RIVM

    Het RIVM laat weten een protocol als dat van de bouwsector toe te juichen. “Sectoren kunnen ook zeggen: wij kunnen nu eenmaal geen afstand nemen, dus we doen alles zoals gewoonlijk. De bouwsector benadrukt juist het uitgangspunt van de afstand, tenzij het niet anders kan, en wijst werknemers er nog eens extra op dat ze thuis moeten blijven als zijzelf of hun gezinsleden ziek zijn”, aldus woordvoerder Loes Hartman.

    Is het niet vreemd dat er, los van de cruciale beroepen, nog een sector is die doorgaat? Het RIVM vindt van niet. Hartman: “Een hele sector stilleggen heeft ook weer consequenties, kan ik mij zo voorstellen.”

    Dat beaamt Wensing. “De economische schade wordt alleen maar groter als je de bouw ook stopzet. De bouwsector is de motor van de economie. Het zou doodzonde zijn als je die laat stilvallen.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *