ma 07 jul 2014, 18:00
Door Paola van de Velde
AMSTERDAM –
De collegialiteit op de Nederlandse werkvloer neemt in rap tempo af. Door de toenemende werkdruk en de angst om bij een volgende reorganisatie boventallig verklaard te worden, gedragen veel werknemers zich steeds egoïstischer.
Dit blijkt uit de jaarlijkse werkmonitor die onderzoeksbureau Motivaction uitgevoerd heeft in opdracht van financieel-juridisch dienstverlener DAS. Waar vorig jaar nog bijna 8 op de 10 mensen zichzelf als ’echte teamspeler’ kwalificeerde, is dat aantal nu al gedaald tot 70%. Ook zijn Nederlanders minder dan voorheen gemotiveerd om hun eigen manier van werken onder de loep te nemen en eventueel verbeteringen door te voeren.
Daarentegen is ons arbeidsethos juist flink toegenomen. In vergelijking met 2013 zegt nu ruim een derde (37%) dat ze zonder problemen ’s avonds of in het weekend doorwerken voor de baas. Dit is een stijging van 7%. Ook het aantal werkenden dat zelf vindt ’geen 9 tot 5 mentaliteit’ te hebben, is inmiddels gegroeid tot maar liefst 75%.
Toch moeten werkgevers op hun tellen passen, stelt Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht bij DAS. „Dat mensen bereid zijn steeds harder te werken is natuurlijk goed nieuws voor bedrijven, maar de werkgevers moeten er wel op letten dat het teambelang niet uit het oog verloren wordt door de individuele medewerkers.”
Hij vervolgt: „Met minder mensen hetzelfde of zelfs meer werk moeten doen, leidt immers niet alleen tot onderlinge rivaliteit, maar ook tot een hogere werkdruk. Beide kunnen op termijn leiden tot minder productiviteit. Een ratrace waarbij medewerkers onder steeds hogere druk komen te staan, is niet wenselijk. Ziekten en zelfs een burn out liggen dan op de loer.”
Uit het onderzoek blijkt dat een op de vijf mensen aangeeft wel eens overwerkt te zijn geweest. „Niet alle werkgevers realiseren zich het, maar zij zijn verplicht om maatregelen te nemen om psychische ziekten onder het personeel te voorkomen. Een werkgever kan aansprakelijk gehouden worden voor een eventuele burn-out als hij heeft verzuimd zijn zorgplicht na te komen. Dat kan een hoop geld kosten.”