Case uitgelicht: ongeval in een besloten ruimte…

Bron:disc.eu

Werken in besloten ruimten kan verschillende gevaren met zich meebrengen. De omstandigheden bepalen of deze gevaren ook tot risicovolle situaties leiden… Wil jij de touwtjes in handen houden en werknemers geen onnodige risico’s laten lopen? Lees dan vooral verder!

Wist je dat verhalen over ongevallen op de werkplaats vaak een groter effect hebben op gedragsverandering dan puur en alleen het wijzen op feiten en cijfers? Verhalen (het liefst waargebeurd) zijn namelijk herkenbaar en juist de combinatie met actuele cijfers zet werknemers aan tot actie. Daarom lichten we in deze blog een casus toe én gaan we in op de feiten wat betreft aantallen, gevolgen en achterliggende oorzaken van ongevallen in besloten ruimten.  

Cijfers liegen niet 

Als werknemers op hoogte, moeilijk bereikbare plekken of in besloten ruimten werken, ben je als werkgever wettelijk verantwoordelijk om bij noodsituaties een effectieve redding en/of evacuatie te garanderen. Naast deze verplichting op basis van wetgeving en vereiste Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E), is het uiteraard ook een morele verantwoordelijkheid. Tenslotte kan iedere seconde in dit soort situaties het verschil tussen leven en dood zijn. 

En dat laatste is terug te zien in de cijfers. In de periode van 1998 tot en met 2014 zijn 79 ongevallen in een besloten ruimte gemeld bij de Inspectie SZW; bijna een kwart van alle slachtoffers kwam te overlijden. Wat opviel aan de cijfers is dat bij 71% van de overleden slachtoffers niet direct eerste hulp is verleend. 

Daarom gaat het mis!

Maar wat zijn dan de achterliggende oorzaken bij een ongeval in een besloten ruimte? In de meeste gevallen (56%) worden gevaarlijke stoffen niet op tijd gedetecteerd. Bij 39% van de gevallen was men niet in staat te voorkomen dat de gevaarlijke stoffen de besloten ruimte binnen kwamen. En bij een derde van de ongevallen hadden de werknemers geen goede persoonlijke beschermingsmiddelen tot hun beschikking.

“Drie doden bij ongeval mestsilo Makkinga”

Misschien herken je de bovenstaande kop nog? In het Friese dorp Makkinga waren drie doden te betreuren bij schoonmaakwerkzaamheden in en aan de mestsilo, wat een gewone routineklus had moeten zijn.

Dappere redders?

Veel van de dodelijke ongevallen in besloten ruimten zijn te wijten aan de uitvoering van impulsieve reddingsacties. Helaas worden namelijk de dappere “redders” vaak zelf ook slachtoffer. 

Dit was bij het ongeval in Makkinga helaas eveneens het geval. Achteraf bleek ook dat de veiligheidsmaatregelen van en rondom de mestsilo niet in orde waren. Zo ontbraken er bijvoorbeeld veiligheidsnetten die hadden kunnen voorkomen dat de werknemers in de silo konden vallen. 

De politie liet weten dat de betreffende silo (van 10 meter hoog) bijna leeg was. De hulpverleners zagen de vier slachtoffers van bovenaf liggen. Bij de – te laat ingezette – reddingsactie is in de zijkant van de silo een gat gezaagd om de slachtoffers eruit te halen. Helaas mocht de hulp voor drie van de vier werknemers niet meer baten.

Nut en noodzaak van reddingsteams

De inzet van goed opgeleide, getrainde en stressbestendige reddingsteams met alle bijbehorende reddingsmiddelen is essentieel bij de betreding en uitvoering van werkzaamheden in een besloten ruimte. Een reddingsteam kan tijdens werkzaamheden op elk moment ingrijpen. Iedere seconde maakt tenslotte in dit soort situaties het verschil tussen leven en dood. 

Meer weten over veilig werken in én rondom besloten ruimten?

In deze whitepaper vertellen we je alle ins en outs! Want wat versta je eigenlijk onder een besloten ruimte? En hoe gaan reddingsteams precies te werk? 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *