BOETE VOOR ONDERNEMER MET GROOT HART INGETROKKEN

Dit is een origineel bericht van Start Foundation
Highlights:
* Ondernemer Leo Volmer ontving een boete van 12.000 euro voor hulp aan moeilijk lerende jongen.
* Stoutfonds van Start Foundation vecht met succes boete van Lasbedrijf Volmer aan.
* Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid informeert Tweede Kamer.

Veenendaal, 30 september 2014 – Ondernemer Leo Volmer (63) biedt al tientallen jaren stageplaatsen en werktrajecten voor jongeren. Maar toen hij in 2012 de 19-jarige Wajonger Aldenis opving, had hij nooit gedacht dat hij daar een flinke boete voor zou ontvangen. Temeer omdat het UWV instemde met de plaatsing. De jongen uit Bulgarije woont sinds 2005 in Nederland. Volgens de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) bleek achteraf dat de Bulgaar pas sinds 1 januari 2014 in Nederland aan het werk mocht zonder tewerkstellingsvergunning. Eind februari kreeg het bedrijf daarom met terugwerkende kracht een boete van 12.000 euro. Het Stoutfonds van maatschappelijk investeerder Start Foundation sprong voor Volmer in de bres en slaagde erin de volledige boete van tafel te krijgen. Mede met de steun van Maes Staudt Advocaten N.V. en meer dan 47.000 likes op Facebook. Minister Asscher informeerde deze week de Tweede Kamer over de kwijtschelding van de boete en aanpassing van procedures bij het UWV.

Het intrekken van de bestuurlijke boete is gerechtvaardigd, omdat vooraf en tijdens de werkzaamheden het UWV veelvuldig contact heeft gehad met Leo Volmer over de plaatsing, zonder te spreken over de eis van tewerkstellingsvergunning. Volgens minister Asscher blijkt dat er door het UWV in deze procedure verwijtbare fouten zijn gemaakt. Het UWV had Volmer er duidelijker op moeten wijzen dat zo’n vergunning nodig was om deze jongen werk aan te kunnen bieden. “Ik betreur deze gang van zaken”, aldus de minister in zijn antwoord op de Kamervragen.

Start Foundation is erg verheugd over de beslissing. “De boete stond in geen enkele verhouding tot het vergrijp. We hebben het hier over een ondernemer die zich met hart en ziel inzet om een kwetsbare jongen aan het werk te helpen en hem een vak te leren waarmee hij zijn toekomstkansen vergroot. Een waarschuwing was eerder op zijn plaats geweest. We ondersteunen daarom het plan van de minister om dit middel (de waarschuwing) in de Wet arbeid vreemdelingen op te nemen. Dat voorkomt dat je ondernemers die onbedoeld de regels overtreden, meteen opzadelt met belachelijk hoge boetes”, zegt Jos Verhoeven, directeur van Start Foundation.

Voor Volmer valt er een zware last van zijn schouders: “Dit maakt mijn week helemaal goed. Ik had beter op moeten letten toen ik Aldenis bij mij liet werken, maar het UWV heeft ook steken laten vallen, blijkt nu. Ik ben een ervaring rijker. Eind goed, al goed, zullen we maar denken, hoewel niemand op dit gedoe zit te wachten.” Minister Asscher meent dat werkgevers voortaan vooraf door een arbeidsdeskundige van het UWV moeten worden geadviseerd over welke vergunningen nodig zijn in vergelijkbare situaties. Er zijn inmiddels afspraken gemaakt om de werkprocessen bij het UWV aan te passen. “Dat vinden wij een goede zaak. Ook dat kan voorkomen dat werkgevers die het beste met hun nieuwe medewerkers voor hebben, achteraf zwaar beboet worden door de Inspectie SZW”, aldus Verhoeven.

Het Stoutfonds is sinds 2010 bezig om boetes die scholen en bedrijven ontvangen als zij kwetsbare (ongedocumenteerde) jongeren een kans bieden, te bestrijden. De wet bepaalt immers dat de Inspectie SZW rekening moet houden met de ernst van de overtreding, de verwijtbaarheid van de werkgever en de omstandigheden van het geval. Eerder deze week maakte Start Foundation bekend dat de Inspectie SZW door de rechter op de vingers is getikt in een zaak van MBO Utrecht, dat ten onrechte 8.000 euro aan zijn broek kreeg. Die boete is ook van tafel. De zaak Leo Volmer is nog niet helemaal ten einde. Start Foundation zal de ondernemer voordragen voor een koninklijke onderscheiding. “Hij doet iets extra’s voor mensen met een beperking en verdient daarvoor wat ons betreft een lintje”, vindt Verhoeven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *