02-10-12
Bij bijna een kwart van de werknemers tussen de 15 en 65 jaar ging het om externe agressie door klanten, patiënten, leerlingen of passagiers. Bij 16 procent ging het om interne agressie door leidinggevenden of collega's.
Gezondheid in het geding
Uit de cijfers blijkt dat slachtoffers van interne agressie zich minder gezond voelen. Zij geven 2 keer zo vaak aan een slechte gezondheid te hebben als slachtoffers van externe agressie en bijna 3 keer zoveel als niet-slachtoffers.
Agressie door leidinggevenden of collega's zorgt ook voor langduriger ziekteverzuim, meer dan bij geweld van buitenaf door klanten of patiënten bijvoorbeeld. Slachtoffers van interne agressie zijn ook vaker ontevreden over hun werk.
Enorm probleem
De FNV vindt de cijfers dramatisch hoog en is al geruime tijd bezig om dat aantal terug te dringen. FNV-beleidsmedewerker Wim van Veelen: ‘Het is een enorm probleem dat veel meer aandacht moet krijgen. In Europa doen we het het slechtst op dit gebied, samen met Finland. De overheid en werkgevers moeten zorgen voor een goed beleid en duidelijke regels. En werknemers moeten sneller aan de bel trekken.’
‘Als er geen goed beleid gevoerd wordt en er zijn geen duidelijke regels, dan moet de Arbeidsinspectie ingeschakeld worden. Maar hier ligt ook weer een probleem, omdat er te weinig inspecteurs zijn, dat is de FNV ook een doorn in het oog’, aldus Van Veelen.
Dossier bijhouden
Van Veelen adviseert werknemers die te maken hebben met agressie op de werkvloer om een dossier bij te houden: ‘Bewaar alle mails en maak een overzicht van de incidenten, data, tijden en personen. Kies te alle tijde voor je eigen gezondheid, dat is prioriteit nummer 1.’