Overgenomen van: De Gelderlander; door: Hans van Soest
Er zullen de komende jaren meer doden op de werkvloer vallen en meer mensen ziek worden door hun werk. Daarvoor waarschuwen de vakbonden FNV, CNV en VCP in een gezamenlijke brandbrief aan het kabinet, nu de politiek de regels voor arbeidsomstandigheden wil versoepelen.
De Tweede Kamer heeft onlangs ingestemd met een aantal moties om het mes te zetten in de regels voor bedrijven. De bonden willen dat het kabinet die oproep van een Kamermeerderheid naast zich neerlegt. In een brief aan verantwoordelijk staatssecretaris Jurgen Nobel (Sociale Zaken) wijzen ze erop dat juist strengere arboregels nodig zijn in plaats van soepelere.Zo wil een meerderheid van de Kamer onder andere dat kleine bedrijven niet langer verplicht in kaart hoeven te brengen wat de risico’s zijn op de werkvloer. Daarnaast moeten er minder regels komen voor de registratie van gevaarlijke stoffen waaraan werknemers worden blootgesteld. Volgens de bonden maakt dit het leven van veel werkgevers makkelijker, maar stelt dit juist het leven van werknemers in de waagschaal.
Duizenden doden op werkvloer
Jaarlijks sterven er zo’n 4100 mensen door een beroepsziekte, houden de bonden het kabinet voor. De meerderheid daarvan, bijna 3000 mensen, gaat dood omdat ze op het werk zijn blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Veel bedrijven zien dat leed niet, omdat zo’n 80 procent pas na de pensionering sterft aan bijvoorbeeld asbestkanker of schildersziekte. Daarnaast gaan er elk jaar zo’n 60 werknemers dood door een ongeluk op het werk. Die aantallen zullen stijgen als de regels voor arbeidsomstandigheden worden versoepeld, waarschuwen de bonden. De Tweede Kamer heeft volgens hen ‘ondoordacht’ gehandeld.
Met het vorige kabinet is een convenant gesloten om in de toekomst te streven naar nul doden door ongelukken op de werkvloer of door beroepsziekten, zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong. ,,De teugels nu laten vieren levert juist meer arbeidsdoden en -gewonden op.’’ De bonden verwijten de partijen in de Tweede Kamer dat ze te gevoelig zijn voor ondernemers die klagen over de enorme regeldruk en de papierwinkel waar ze mee worden overladen.