Niet gemeld ongeval kost 25.000 euro

uit:Bijzonderstrafrecht.nl; door Joyce Verhaert

Een afschuwelijk ongeluk: tijdens het lossen van een lading veevoer raakt de chauffeur van een kiepwagen bedolven en overlijdt. Tijdens het ongevalsonderzoek vinden inspecteurs een kruk in het voertuig. Dat roept vragen op bij de inspecteurs. De zoon van de eigenaar van het transportbedrijf vertelt dat het slachtoffer een heupoperatie heeft ondergaan. De man was herkeurd en mocht inmiddels weer rijden.

Niet gemeld

De weduwe vertelt echter dat het slachtoffer, haar man, een half jaar eerder ook al een ongeluk heeft gehad op het werk. Hij brak daarbij zijn heup, moest geopereerd worden en heeft hier nog lang na het ongeluk last van gehad. Een meldingsplichtig arbeidsongeval, zo blijkt uit onderzoek. Maar de werkgever heeft dit destijds niet gemeld bij de Inspectie SZW. De arbeidsinspecteur maakt een boeterapport op voor het niet melden.

Daarbovenop stelt de inspecteur vast dat dit eerdere arbeidsongeval niet meer te onderzoeken is: “Om dat te kunnen bewijzen moest ik alles uit de kast halen, omdat de boete voor die overtreding heel hoog is en het ingewikkeld is om de bewijslast sluitend te krijgen.”

Bewijslast

Omdat het dodelijk slachtoffer al eerder een arbeidsongeval is overkomen bij hetzelfde bedrijf, besluit het boetebureau van de Inspectie SZW om deze zaak met voorrang te behandelen. Als een meldingsplichtig arbeidsongeval niet meer kan worden onderzocht, kan de Inspectie SZW een forse boete opleggen. Die boete is hoger dan wanneer het ongeval te laat werd gemeld, maar nog wél onderzocht kan worden.

Brief

Inmiddels is aan het bedrijf een boete van € 25.000 opgelegd. De weduwe van het slachtoffer heeft een brief van de Inspectie gekregen. Daarin wordt uitgelegd dat de Inspectie een boete oplegt in verband met het eerdere arbeidsongeval dat haar man is overkomen.

Voor wat betreft het dodelijke arbeidsongeval is een proces-verbaal opgemaakt; deze zaak valt onder het strafrecht en zal dus worden behandeld door justitie. Bij de behandeling zal de officier de totale handhavingshistorie van het bedrijf meenemen, dus ook de boetezaak.

Bron: SZW

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *