6 tips om de veiligheid van een bouwplaats te verhogen

Bron: Bouw & Wonen Verstuur

De veiligheid op een bouwplaats is ontzettend belangrijk. Een ongeval ligt tenslotte altijd op de loer en komt helaas nog veel te vaak voor. Hoe kun je de veiligheid op een bouwplaats verhogen? Hieronder 6 tips op een rij.

1. Stel vooraf een checklist op

Om te zorgen dat de bouwplaats volledig voldoet aan de veiligheidseisen, is het handig om te beginnen met het opstellen van een checklist. Door in een vroeg stadium na te denken over de veiligheid van een bouwplaats, kun je veel risico’s uit de weg nemen en noodzakelijke maatregelen tijdig implementeren. Stel de checklist zorgvuldig op en houd rekening met de geldende wetgeving.

2. Maak veiligheid een belangrijk thema

Niet iedereen is volledig op de hoogte van de veiligheidsvoorschriften en de eventuele gevaren. Maak dit bespreekbaar! Iedereen moet zich comfortabel genoeg voelen om een ander aan te spreken op onveilig werken. Geef onderling tips en maak goede afspraken. Hele zware objecten kunnen bijvoorbeeld beter niet door één iemand worden gedragen. Probeer altijd te voorkomen dat iemand alleen voor een onveilige situatie komt te staan.

Als er iemand niet veilig werkt, is hij of zij niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de directe omgeving een gevaar. Er gelden strenge regels rondom de veiligheid in de bouw. Zorg dat deze bij iedereen bekend zijn en vul deze eventueel aan met voorschriften die je zelf belangrijk vindt en specifiek gelden voor de werksituatie.

3. Persoonlijke beschermingsmiddelen

Mensen die op een bouwplaats werken, moeten altijd persoonlijke beschermingsmiddelen dragen. De werkgever is verplicht om ze te verstrekken en de werknemer is verplicht om ze te dragen. Als een werkgever of een werknemer zich hier niet aan houdt, kunnen zij op flinke boetes van de Arbeidsinspectie rekenen. Denk bij persoonlijke beschermingsmiddelen aan een helm, veiligheidsschoenen, werkhandschoenen, gehoorbeschermers en een veiligheidsbril. Wat je precies moet dragen, hangt sterk af van de werkzaamheden en de omgeving. Belangrijk hierbij is dat de middelen de juiste maat hebben: te grote schoenen of een te krappe helm kunnen een struikelblok vormen op de bouwplaats.

4. Neem voldoende rust

Overwerken om die ene klus nog snel af te krijgen is op de bouwplaats geen aanrader. Ongelukken zitten helemaal in een klein hoekje als je fysiek en mentaal niet op z’n scherpst bent. Neem daarnaast voldoende pauzes. Bij concentratieproblemen is het verstandig om meteen een pauze in te lassen. Wie de focus verliest, gaat slordiger werken en heeft zo veel meer kans op een ongeluk. Daarnaast moet ook buiten de werktijden om voldoende rust worden genomen. Doordeweeks gewichtheffen in de sportschool of tot de kleine uurtjes in de kroeg hangen is misschien niet het beste idee voor mensen die op een bouwplaats werken.

5. Laat een tijdelijke valbeveiliging monteren

Wist je dat valbeveiliging vanaf 2,5 meter hoogte verplicht is? Dit lijkt misschien niet heel hoog, maar een val vanaf deze hoogte kan al veel kwaads doen. Vallen is het meest voorkomende type arbeidsongeval in de bouw. Zelfs bij hoogtes lager dan 2,5 meter is een valbeveiliging geen gek idee, zeker bij risicovolle omstandigheden.

Om voor een goede en veilige oplossing te zorgen, kun je een specialist op het gebied van randbeveiliging inschakelen. De wijze van randbeveiliging kan afhangen van de situatie, dus laat je goed adviseren. Vaak gaat het – zowel bij een plat of hellend of schuin dak – om een combinatie van veiligheidsnetten en een aluminium constructie. Het bedrijf stemt de beveiliging af op jouw bouwplaats en zorgt ervoor dat deze voldoet aan de geldende wet- en regelgeving.

6. Houd de bouwplaats schoon

Een opgeruimde bouwplaats is een veilige bouwplaats. Let er altijd op dat er geen materialen rondslingeren, want daar kunnen mensen over struikelen. Laat iedereen zijn eigen werkplek opruimen en zorg er in ieder geval voor dat aan het eind van de werkdag alles keurig schoon is.

Lees ook:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *