Bron: Arboportaal.nl
Mannen geven vaker dan vrouwen aan dat ze gevaarlijk werk doen. In 9 van de 10 beroepen waarin werknemers het meest aangeven gevaarlijk werk te doen, werken overwegend mannen. Hun aandeel varieert van 67 tot bijna 100 procent. Hiertoe behoren onder meer beveiligingswerkers, bestuurders van voertuigen, en machinebedieners. Ook zijn mannen vaker betrokken bij een arbeidsongeval met verzuim. Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), die door het CBS en TNO wordt uitgevoerd.
In 2018 gaf 15,5 procent van de werknemers (15 tot 75 jaar) aan vaak of altijd gevaarlijk werk te doen. Dit is bij mannen twee keer zo vaak het geval als bij vrouwen: 20,5 procent tegen 9,9 procent. Mannen hebben ook iets vaker dan vrouwen een arbeidsongeval: in 2018 had 1,7 procent van de mannelijke werknemers een ongeluk tijdens het werk dat tot verzuim leidde. Onder vrouwelijke werknemers was dit 1,2 procent.
Bestuurders en machinebedieners vaakst gevaarlijk werk
Ruim de helft van de werknemers die een voertuig besturen (bijvoorbeeld vrachtwagen- en buschauffeurs) of een mobiele machine zoals hijskranen of heftrucks bedienen, gaf in 2018 aan vaak of altijd gevaarlijk werk te doen. Tevens doen beveiligingswerkers (waaronder politie, brandweer, beveiligingspersoneel en militairen), bouwarbeiders, elektriciens en elektronicamonteurs relatief vaak gevaarlijk werk.
Het soort gevaar dat werknemers lopen verschilt per beroep. Bij bestuurders en machinebedieners gaat het vaak om werk met risico op botsingen of aanrijdingen (42,6 procent van de werknemers). Bij beveiligingswerkers gaat het relatief vaak om werk met een verhoogde kans op een confrontatie met geweld (30,7 procent).
Meer weten? Lees meer resultaten van het onderzoek op de website van het CBS.