Nieuwe website Veilige praktijklokalen PIE is online

bron: www.Voion

Op donderdag 7 december 2017 is de nieuwe website www.veiligepraktijklokalen.nl/pie live gegaan. De website is ontwikkeld door Platform PIE (Produceren, Installeren en Energie), samen met Voion. De site geeft docenten, afdelingsleiders en directies informatie en tools om samen het gesprek aan te gaan, om zo het onderwijs veiliger en gezonder te maken. Niet alleen voor de docent, maar ook voor de leerlingen.

Informatie, instructiekaarten en checklists
Afgelopen maanden hebben Platform PIE en Voion hard gewerkt aan de nieuwe website. Op de site staat onder andere informatie over wet- en regelgeving rond veiligheid (bijvoorbeeld over machines en afzuiging), machine-instructiekaarten voor leerlingen en handige checklists voor een veilig lokaal en apparatuur. Daarmee kunnen docenten periodiek checken of het praktijklokaal aan alle aspecten rond veiligheid voldoet. Er zijn onder andere checklists voor het lokaal, geluid, persoonlijke beschermingsmiddelen en voor machines en apparaten.

Officiële lancering
De website is feestelijk online gegaan met een officiële lancering door Emile Thijssen (Voion) en Theo Last (Landelijk Coördinator Platform PIE). Dit gebeurde tijdens de laatste cursusdag Veilig praktijklokaal PIE, georganiseerd door Platform PIE in samenwerking met Voion. De aanwezige cursisten waren zeer te spreken over de nieuwe website. Docent Alex Diepstra van CSG Selion in Groningen vertelt: “De site ziet er mooi en overzichtelijk uit. Het is fijn dat alle informatie over dit onderwerp nu op één plek te vinden is. Dat scheelt me heel wat tijd als ik bijvoorbeeld meer wil weten over regelgeving. Bovendien geeft de site praktische handvatten, zodat we hier binnen de school geen discussies meer over hoeven te hebben. Kortom, een duidelijke en handige website, waar ik zeker veel gebruik van ga maken.”

Cursus Veilig praktijklokaal PIE
Met deze laatste cursusdag, ditmaal in Drachten, komt er een eind aan een tour door heel Nederland. Voor veel deelnemers was de cursus, onder leiding van Raymond Crutzen, een echte ‘eyeopener’. Tal van onderwerpen kwamen aan bod, zoals het wettelijk kader en I-SZW (arbeidsinspectie), machineveiligheid (inkoop, gebruik, onderhoud), veilige werkomgeving in het lokaal, hulplijnen en informatiebronnen, instructie en toezicht en de rol, positie, verantwoordelijkheid van de leerkracht. Op deze wijze is het overgrote deel van de doelgroep ondersteund bij het creëren van een gezonde en veilige werkplek.

Verder aanvullen
Daarmee is het echter nog niet klaar. Hoewel de nieuwe website al heel veel informatie bevat, is het zaak deze verder aan te vullen en te onderhouden. De hulp van docenten is daarbij onontbeerlijk. Daarom zal Platform PIE tijdens haar regiobijeenkomsten structureel aandacht aan dit onderwerp besteden. Dit sluit geheel aan bij de grondslag van Platform PIE: ‘voor docenten, door docenten’, samen zorgen voor inspirerend beroepsgericht onderwijs in de techniek. Veilig, gezond en vitaal werken is daarbij een belangrijke pijler.  

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *