bron:nationaleonderwijsgids.nl
Steeds meer mannen en vrouwen hebben last van een burn-out. Vooral het aantal vrouwen met een burn-out is de afgelopen jaren toegenomen. Dit blijkt uit het Nationaal Salarisonderzoek van Nyenrode en Intermediair. 72.000 mensen werden ondervraagd over hun ervaringen met een burn-out. 15 procent van de vrouwen zegt er weleens last van te hebben gehad, tegenover 9 procent van de mannen. Mensen die werken in onderwijs en zorg hebben een hoge kans op een burn-out. Dat melden Volkskrant en RTL Nieuws.
De onderzoekers vroegen alle deelnemers naar de diagnose van een huisarts of bedrijfsarts. Daaruit bleek dat 94 procent van de ondervraagden inderdaad gediagnosticeerd was door een professional. Er is al vaker onderzoek gedaan naar burn-outs, maar niet naar het aantal burn-outs die zijn vastgesteld door een arts. Het aantal Nederlanders met een burn-out is in vier jaar tijd met 2,2 procent gestegen. De reden? Het toenemend aantal tijdelijke contracten, zeggen de onderzoekers.
“Uit ons onderzoek blijkt ook dat mensen met een vast dienstverband minder risico lopen op een burn-out. Hetzelfde geldt voor tweeverdieners, die kunnen terugvallen op het inkomen van hun partner, en voor hoogopgeleiden. Hoe groter de inkomensonzekerheid, des te groter het burn-outrisico”, zegt onderzoeker Jaap van Muijen van Nyenrode.
Overigens heeft hoogleraar Toon Taris van de Universiteit Utrecht een andere verklaring. Hij denkt dat juist de groei van de economie bijdraagt aan het aantal burn-outs. Een goede arbeidsmarkt betekent dat meer mensen aan het werk zijn en meer daardoor last hebben van een hoge werkdruk. Ook vermoedt hij dat het aan de generatie ligt. Twintigers en dertigers zijn in de watten gelegd door hun ouders en kunnen de echte wereld niet goed aan.
Vrouwen krijgen vaker een burn-out dan mannen. Dit heeft volgens diverse experts te maken met onder andere de combinatie van werk, het huishouden, opvoeding en mantelzorg. Ook de beroepskeuze speelt mee. Vrouwen kiezen vaker een emotioneel belastend beroep, zoals onderwijs en zorg. Deze scoren dan ook hoog in het Nationaal Salaris Onderzoek.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids