Bron:www.juridischloket.nl
Een 5 stappenplan bij een (arbeids)ongeval
Uw werkgever moet zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Krijgt u tijdens uw werk een ongeluk? Dan is uw werkgever meestal aansprakelijk voor de schade die u heeft. Lees in ons stappenplan wat u kunt doen.
Stap 1
Ga na of er sprake is van een arbeidsongeval
Een arbeidsongeval of bedrijfsongeval is een ongeluk tijdens uw werk, waarbij u schade oploopt.
Het begrip 'werk' moet u ruim zien. Het ongeluk kan gebeuren tijdens werktijd of pauze op uw bedrijf of kantoor. Maar ook ongelukken als u onderweg bent voor uw werkgever kunnen een bedrijfsongeval zijn. Krijgt u tijdens het woon-werkverkeer een ongeluk? Dat valt meestal niet onder het begrip 'tijdens werktijd'. Daarom is het meestal geen arbeidsongeval.
Voorbeelden van een arbeidsongeval zijn:
een machine functioneert niet goed, waardoor u gewond raakt;
onvoorzichtigheid, een collega duwt u waardoor u valt;
overspannen raken door te hoge werkdruk, waarvan uw werkgever op de hoogte was.
Stap 2
Ga na wat de oorzaak van het arbeidsongeval was
Uw werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving, u goede instructies geven en toezicht houden. Gebeurt het bedrijfsongeval doordat uw werkgever deze zorgplicht niet is nagekomen? Dan is hij aansprakelijk voor de schade die u heeft.
Was het ongeval uw eigen schuld? Dan is uw werkgever niet aansprakelijk voor uw schade. U bent alleen aansprakelijk in geval van opzet of bewuste roekeloosheid. Daarvan is sprake als u onmiddellijk voorafgaand aan het ongeluk wist dat u roekeloos handelde en dat daardoor schade zou kunnen ontstaan. Uw werkgever moet dit bewijzen.
Lees meer op arboportaal.nl
Stap 3
Ga na of uw werkgever de Arbeidsinspectie heeft ingeschakeld
Uw werkgever moet bij ernstige arbeidsongevallen de Arbeidsinspectie inschakelen. Een ongeval is ernstig als een werknemer:
naar het ziekenhuis moet en daar moet blijven;
door het ongeluk blijvend invalide wordt;
overlijdt.
Heeft uw werkgever het arbeidsongeval ten onrechte niet aangemeld bij de Arbeidsinspectie? Meld dan het ongeval zelf bij de Arbeidsinspectie.
Lees meer op inspectieszw.nl
Stap 4
Maak een overzicht van de geleden / nog te lijden schade
Houd een lijst bij van alle kosten die u als gevolg van het ongeval heeft. Bijvoorbeeld medische kosten, reiskosten, verlies van loon of smartengeld.
Stap 5
Stel uw werkgever aansprakelijk
Stuur uw werkgever een aangetekende brief waarin u hem aanspreekt op vergoeding van uw schade. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief aansprakelijkstelling werkgever.
Komt u er met uw werkgever niet uit? Neem dan contact op met het Juridisch Loket voor advies over uw situatie of voor een verwijzing naar een mediator of advocaat.