Bron:RD.nl
Uit een peiling onder bedrijfsartsen blijkt dat zij autisme bij werknemers vaak niet durven te bespreken. beeld iStock
Bedrijfsartsen die een vorm van autisme zien bij een werknemer durven dit vaak niet te bespreken. Ze zijn bang dat de werknemer dit als stigmatiserend ervaart.
Dat blijkt uit een peiling onder bijna 200 bedrijfsartsen waarover Medisch Contact dinsdag op zijn website schreef. Het onderzoek is uitgevoerd door de Hogeschool van Rotterdam en de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Psychiater en onderzoeker Cees Kan zegt in het medische vakblad dat het stellen van de diagnose autisme altijd relevant is, zelfs als iemand voor iets anders bij de bedrijfsarts komt. „Het kan grote impact hebben op het functioneren van de werknemer.” Volgens de psychiater zijn bedrijfsartsen extra huiverig als de diagnose autisme nog niet eerder is gesteld.
Bijna driekwart van de respondenten is geïnteresseerd in bijscholing over stoornissen in het autistisch spectrum. Psychiater Kan denkt dat dit „inderdaad gewenst is.”
Ook Joli Luijckx van de Nederlandse Vereniging voor Autisme stelt dat het aan kennis ontbreekt. „Zowel bij keuringen door het UWV als bij bedrijfsartsen zijn autisme en de consequenties daarvan onvoldoende in beeld. Bij oudere groepen worden veel diagnoses gemist. En als een bedrijfsarts het wel herkent, wordt daar in de aanpak lang niet altijd iets mee gedaan.”
Luijckx wijst erop dat mensen met autisme meer moeite hebben bij het vinden en vasthouden van een baan, terwijl ze prima kwaliteit kunnen leveren. „Vaak kun je met eenvoudige aanpassingen al veel oplossen. Denk aan een prikkelarme werkomgeving of een andere verdeling van werkuren. Dat verschilt per persoon.”
Ze denkt dat het heel goed is als bedrijfsartsen zich laten bijscholen. „Als daar behoefte aan is, denken we graag mee over het ontwikkelen van opleidingsmogelijkheden.”
In mei 2016 schreef staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) al aan de Tweede Kamer dat de kennis over autisme bij artsen tekortschiet. Hij wilde dat de verschillende beroepsgroepen, waaronder die van bedrijfsartsen, hierover scholingsprogramma’s zouden ontwikkelen.
Twee maanden geleden trok ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan de bel in de Marktscan ggz 2016. Patiënten met autisme bleken bovengemiddeld vaak op een wachtlijst te staan in de geestelijke gezondheidszorg. Meer deskundigheid onder verwijzers (zoals huisartsen en bedrijfsartsen) is hiervoor een mogelijke oplossing, aldus de NZa.
Bij de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) is bijscholing over autisme in beeld, zegt een woordvoerder. „Het onderwerp heeft een aantal keren op het programma gestaan op nascholingsdagen. Daarnaast zijn er goede instituten die modules aanbieden. We moeten kijken of dat voldoende is voor de artsen.”