bron:FNV Bouwen & Wonen
Gezondheid en veiligheid op het werk. Met dat thema gaat FNV Bouwen & Wonen de komende tijd de bouwkeet in. De aftrap was op woensdag 5 juli met de derde ‘flitsactie’ Vecht voor je Recht. ‘We bezoeken 200 bouwplaatsen in het hele land en spreken 2.500 bouwvakkers. We vragen ze wat beter kan en wat ze in de komende cao geregeld willen hebben rondom veilig en gezond werken’, aldus bestuurder Hans Crombeen.
Hij verwacht veel input. ‘Bouwvakkers zijn vakmensen. Zij kunnen als geen ander een situatie beoordelen en ze hebben uitgesproken ideeën over hun werk en hun eigen veiligheid. Die ideeën brengen wij naar de onderhandelingstafel. Waar nodig maken we controleerbare cao-afspraken. Dat kan de aanzet zijn voor meer veiligheid en betere naleving.’
Vorst, hitte, steigers en kranen
In de eerste twee ronden van de ‘Vecht voor je recht’-flitsactie haalden FNV-bestuurders meer dan 10.000 handtekeningen om eerder te kunnen stoppen met werken. Ditmaal gaat het onder andere over communicatie op de bouwplaats, werken bij vorst en hitte, steigers en het veilig aanslaan van lasten aan de kraan.
Zonnebrand
FNV Bouwen & Wonen deelt zonnebrand uit, als symbool voor goede bescherming. Crombeen: ‘In deze tijd van het jaar wordt regelmatig in de hitte gewerkt, en daarbij worden de bouwvakkers lang niet altijd goed voorzien en ontzien door de werkgever. Gelukkig zijn er ook positieve verhalen te vertellen, van uitvoerders die goed rekening houden met de weersomstandigheden.’
Meldpunt Veiligheid in de Bouw
In 2016 opende FNV Bouwen & Wonen het meldpunt Veiligheid in de Bouw, naar aanleiding van een forse toename van ernstige ongevallen in de bouw. Bouwvakkers kunnen hier anoniem misstanden melden. FNV Bouwen & Wonen beoordeelt de situatie vervolgens ter plaatse, spreekt de uitvoerder en het personeel aan en schakelt zo nodig de Inspectie SZW in.