FNV: steviger gereedschap Inspectie SZW tegen arbeidsuitbuiting

De FNV wil dat de bevoegdheden en capaciteit van de Inspectie SZW vergroot wordt zodat zij arbeidsuitbuiting beter kan aanpakken. De vakbond wil vooral een integrale aanpak van schijnconstructies, waarbij teams van Inspectie SZW, Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank en UWV samenwerken. FNV wil dat er hoge boetes komen op het onderbetalen van uitzendkrachten; werkgevers komen daar nu mee weg.

Mariëtte Patijn van FNV: “We willen gelijk loon voor gelijk werk.”

Ook zijn er fors meer inspecteurs nodig om de arbeidsuitbuiting, die steeds vaker voorkomt, te stoppen en de pakkans te vergroten. Mariëtte Patijn, arbeidsvoorwaardencoördinator FNV: “De controle van werkgevers en opdrachtgevers in Nederland is enorm versnipperd en wetten kennen te veel uitzonderingen. Door een integrale aanpak kunnen we de valsspelers op de arbeidsmarkt veel effectiever aanpakken en voorkomen dat werkenden de dupe worden. We willen gelijk loon voor gelijk werk. Genoeg fatsoenlijke werkgevers willen dit ook. Veel Nederlandse vakkrachten worden onderbetaald of verliezen hun werk doordat bedrijven via allerlei constructies goedkopere arbeid halen van 1000 kilometer verderop. Die race naar beneden moet stoppen.”

Resultaten in strijd tegen cao-ontduiking en arbeidsuitbuiting

Handhaving en Naleving FNV hield maandag in Amsterdam een bijeenkomst vanwege haar 2,5 jarig bestaan, waarin ze resultaten van haar werk in de strijd tegen cao-ontduiking en uitbuiting liet zien. Politici van PvdA, CDA, Groen Links en SP debatteerden met elkaar over eerlijke regels op de arbeidsmarkt, waarbij gelijke loonkosten voor gelijk werk uitgangspunt moet zijn.

Oneerlijke bescherming

Daarnaast vindt FNV dat werkgevers onterecht worden beschermd tegen controles van bijvoorbeeld de Inspectie SZW. Mariette Patijn: “Inspectie SZW is opgericht om arbeidsuitbuiting op te sporen. Maar wat is de praktijk? Werkgevers worden soms beschermd door regels. Zo kondigt de Inspectie vooraf aan dat er een controle komt. De foute werkgevers verdoezelen dan snel wat ze fout doen en leggen mensen vooraf het zwijgen op. Als de Inspectie meer controles kan uitvoeren, voldoende capaciteit heeft en hogere boetes kan uitdelen, kunnen zij én wij samen doorbijten.”

Een gedachte over “FNV: steviger gereedschap Inspectie SZW tegen arbeidsuitbuiting”

  1. Arbeidsuitbuiting vraagt om meer actie
    08-02-2017

    De Inspectie SZW heeft meer bevoegdheden en capaciteit nodig om arbeidsuitbuiting beter te kunnen aanpakken.

    Dat vindt vakbond FNV. De vakorganisatie wil dat de Inspectie meer werk maakt van de aanpak van schijnconstructies. Hogere boetes voor foute bedrijven zouden daarbij helpen, een grotere pakkans door meer inspecteurs ook.

    Hoge boetes en meer samenwerking

    FNV pleit onder meer voor hoge boetes op het onderbetalen van uitzendkrachten. Want werkgevers zouden daarmee nu nog te eenvoudig wegkomen. Een forse uitbreiding van het aantal inspecteurs zou volgens FNV kunnen helpen om de pakkans te vergroten van bedrijven die zich schuldig maken aan arbeidsuitbuiting. Ook zou de Inspectie SZW meer moeten samenwerken met teams van de Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank en uitkeringsinstantie UWV.

    Onterechte bescherming werkgevers

    “De controle van werkgevers en opdrachtgevers in Nederland is enorm versnipperd en wetten kennen te veel uitzonderingen”, legt FNV-arbeidsvoorwaardencoördinator Mariëtte Patijn uit. Zij wijst er ook op dat werkgevers op het terrein van arbeidsuitbuiting nu nog ‘onterecht’ worden beschermd tegen controles. “Zo kondigt de Inspectie SZW vooraf aan dat er een controle komt. De foute werkgevers verdoezelen dan snel wat ze fout doen en leggen mensen vooraf het zwijgen op.”

    Meer risico op onderbetaling en uitbuiting

    Met de toename van het aantal vluchtelingen en migranten in 2015 groeit het aantal mensen in de Nederlandse samenleving dat meer risico loopt op onderbetaling en uitbuiting. De Inspectie SZW stelt in haar jaarverslag dat dit nog weinig gevolgen heeft gehad voor geconstateerde misstanden en overtredingen op het werk. In 2015 legde de Inspectie 952 boetes op voor illegale tewerkstelling en maakte zij 93 boeterapporten op voor onderbetaling; het hoogste aantal sinds 2013. Onder leiding van het Openbaar Ministerie heeft de Inspectie in 2015 61 opsporingsonderzoeken afgerond op het terrein van sociale zekerheid en arbeidswetgeving.

    bron: arbo-online

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *