Bron:www.personeelsnet.nl
Per jaar gebeuren 150 ernstige ongevallen in bedrijfsmagazijnen. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving. Om het werk van hun magazijnmedewerkers veiliger te maken, is de Code Gezond en Veilig Magazijn in het leven geroepen.
Het werk in magazijnen is flink belastend, waardoor er een hoog ziekteverzuim is. Ook neemt de vergrijzing toe. Nieuwe regels zijn geen oplossing, maar wel het stimuleren van een effectief veiligheidsbeleid. Dit alles met als doel het aantal ongevallen en het ziekteverzuim te verminderen.
Magazijn als veilige en gezonde werkplek
Met de code krijgen ondernemers handvatten om van hun magazijn een gezonde en veilige werkplek te maken. De Code is een initiatief van ondernemersvereniging EVO, in samenwerking met de branchevereniging van leveranciers van bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmaterieel.
Samen met een heleboel codepartners, waaronder het Verbond van Verzekeraars, is de Code tot stand gekomen en op een speciale website gepubliceerd. Organisaties die zich bij de code willen uitsluiten, kunnen zich nog aanmelden.
Meer dan een RI&E
Om van het magazijn écht een gezonde en veilige werkplek te maken, is meer nodig dan alleen het voldoen aan de wettelijke eis dat een bedrijf een RI&E moet hebben. De opstellers willen praktijkinformatie delen, zodat ondernemers hun voordeel kunnen doen met elkaars ervaringen.
De code bestaat uit drie onderdelen:
- Hoofdstukken over onderwerpen die veel invloed hebben op gezond en veilig werken in het magazijn, zoals gedrag en cultuur, leiderschap en de RI&E. Beheersen en voorkomen als aanvulling op voldoen aan wet- en regelgeving.
- Tien risico-hotspots; op deze plaatsen in het magazijn is de kans op ongevallen groot. Niet in elk magazijn komen alle tien de hotspots voor; immers, niet elk magazijn is hetzelfde. Voor elk bedrijf, groot of klein, zullen de hotspots echter herkenbaar zijn.
- Good practices; alle risico-hotspots in het magazijn worden verrijkt met een of meer good practices – goede voorbeelden – geïnventariseerd door deelnemende partijen en bedrijven.
.