Hoge werkdruk belemmert beveiligers Schiphol in uitoefenen vak

De hoge werkdruk en de arbeidsomstandigheden op Schiphol belemmeren de beveiligers van de luchthaven in het goed uitoefenen van hun vak. Sinds de invoering van zogenaamde Central Security is de werkdruk alleen maar toegenomen. Gevolg: lange rijen voor de securitycheck en een vergroot risico op onveilige situaties.

Dat blijkt uit een enquête (pdf) van FNV Beveiliging onder bijna 550 beveiligers. De resultaten werden vanmiddag demonstratief door een delegatie van beveiligers aan Schiphol aangeboden, met daarbij een pakket van eisen om de situatie werkbaarder voor hen en veiliger voor de reiziger te maken.

Werkdruk sterk toegenomen

Ondanks dat het onderzoek is gedaan tijdens de relatief rustige winterperiode, is de werkdruk onder Schipholbeveiligers hoog: 89% van de respondenten zegt dat de werkdruk sinds juni 2015 (sterk) is toegenomen. Dit komt omdat er te weinig personeel wordt ingezet, wat wordt verergerd door problemen met de apparatuur en door de aansturing door Schiphol.

‘De central security lijkt wel iets uit een science fiction film’, zegt Simon Wever, beveiliger op Schiphol. ‘Maar dat is het ook: het is schone schijn, want al die moderne apparatuur ten spijt, de werkdruk, het lawaai, het licht en de slechte leiding zorgen er alleen maar voor dat wij ons werk niet goed kunnen doen. En dan ziet het er wel mooi uit, maar voor ons is er nauwelijks mee te werken.’

Minder alert

De resultaten van enquête zijn schokkend: 61% van de respondenten moet te lang achtereen doorwerken. Uit antwoorden van beveiligers blijkt verder dat de pauzes vaak te kort zijn om goed te kunnen herstellen. Daarnaast zeggen de beveiligers dat de arbeidsomstandigheden een negatief effect hebben op hun alertheid. Ze hebben last van lawaai, extreme temperaturen en de verlichting. Sommigen zeggen verder dat de inrichting zorgt voor een hectische omgeving. Alles bij elkaar geeft 66% van de respondenten aan dat veranderingen sinds juni 2015 een zeer negatief effect hebben op hun alertheid, wat de risico’s voor de gezondheid en veiligheid vergroot.

Beveiligers de dupe van concurrentiestrijd

De problemen worden veroorzaakt doordat Schiphol al jarenlang bezuinigt op beveiliging. Beveiligingsbedrijven zijn, daartoe aangezet door Schiphol, met goedkeuring van haar  aandeelhouders, in een moordende concurrentieslag verwikkeld, die zijn tol eist van de beveiligers. De beveiligers worden geconfronteerd met een toenemende werkdruk, groeiende gezondheidsklachten en een afnemende alertheid. Hierdoor nemen de risico’s als het gaat om veiligheid en gezondheid toe. Daarom eisen de beveiligers echte banen met zeker werk onder gezonde omstandigheden, zodat zij hun vak professioneel en met plezier kunnen uitoefenen. Dat is beter voor hen en voor de passagiers.

De beveiligers stellen daarom de volgende eisen:

  • dat er voldoende collega’s worden ingezet;
  • dat de normen voor veilig en gezond werken zoals TNO die in 2010 heeft voorgeschreven strikt worden nageleefd, inclusief een pauze van 30 minuten om de twee uur;
  • dat een gespecialiseerd instituut onderzoek doet naar de burn-out gerelateerde klachten waar veel beveiligers mee kampen;
  • en dat, om de veiligheid te waarborgen, Schiphol, samen met de beveiligers en een gespecialiseerd instituut, een plan maakt om op korte termijn de problemen rond onder meer geluid, verlichting, temperatuur en management op te lossen.

Joyce Mooring (persvoorlichter FNV)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *