Een inmiddels gepensioneerde brandweerman heeft een rechtszaak van de gemeente Ede gewonnen. Zijn echtgenote overleed in 2010 aan asbestkanker. Haar ziekte is veroorzaakt door blootstelling aan asbest via haar man.
De rechter oordeelt dat de gemeente Ede destijds onvoldoende veiligheidsmaatregelen heeft getroffen om blootstelling aan asbest te voorkomen. De gemeente moet daarom een schadevergoeding betalen aan de brandweerman en draait op voor de proceskosten.
Geen veiligheidsmaatregelen
De brandweerman stelde dat de gemeente Ede onrechtmatig heeft gehandeld door geen veiligheidsmaatregelen te treffen om haar brandweerpersoneel en familieleden van dit brandweerpersoneel te beschermen tegen de blootstelling aan asbest. In de eerste plaats werd de vrouw van de brandweerman direct aan asbest blootgesteld bij het bezoeken van de brandweerkazerne. In de tweede plaats kwam zij daarmee thuis indirect in aanraking via de werk- en uitrukkleding van haar man.
Besmetting
De vrouw is op verschillende manieren in contact gekomen met asbest. De aanwezigheid van asbest in de kazerne waar de brandweerman werkzaam was, maakte een directe besmetting mogelijk. In de werkplaats van de kazerne bliezen medewerkers asbest-remmen van voertuigen schoon. Als gevolg daarvan kwamen asbestvezels in de lucht terecht. Daarnaast vervoerde de brandweerman zijn bluskleding (van en naar branden en bij oefeningen) in de auto die hij en zijn gezin priv gebruikten.
Schadevergoeding
De rechter heeft de brandweerman in het gelijk gesteld. Dit betekent dat de gemeente Ede hem een schadevergoeding moet betalen. Het gaat daarbij om een bedrag van 56.464 euro ter zake van immaterile schade en om 4.074,64 euro ter zake van materile schade. Ook moet de gemeente Ede de rente betalen en de proceskosten vergoeden.
Bron: hulpverlening.nl