In Nederland gaan ieder jaar ruim 3.700 mensen dood als gevolg van hun werk en krijgen 20.000 werknemers een beroepsziekte. Onbetwiste nummer één in de top 3 van dodelijkste beroepsziekten: kanker.
Aan werkgerelateerde kanker overlijden jaarlijks de meeste mensen, bijna 2200 per jaar. Van hen gaat het in 500 gevallen om asbestkanker (mesothelioom). Op een goede tweede plaats voor wat betreft dodelijke slachtoffers staan ziekten van de ademhalingswegen. Die kosten het leven aan 1000 mensen per jaar. Hart- en vaatziekten als gevolg van het werk bezetten de derde plek in de top 3. Hieraan overlijden elk jaar nog eens ruim 500 mensen.
Top 3 regelingen
Nog altijd veel te veel mensen moeten hun werk bekopen met de dood of een beroepsziekte, vindt het Bureau Beroepsziekten FNV. Sinds de oprichting heeft het bureau bijna 1000 keer een bedrijf of organisatie aansprakelijk gesteld voor de ziekte door werk van een werknemer. In ruim 500 gevallen heeft dit geleid tot een regeling. De meest voorkomende beroepsziekten waarvoor een regeling is getroffen zijn: [1] aandoeningen aan het bewegingsapparaat (nek, schouders, rug, heupen en knieën), [2] ziektes als gevolg van giftige stoffen en [3] psychische aandoeningen. In die laatste categorie gaat het met name om burn-out.
Preventie goedkoper
Het totaal bedrag aan uitbetalingen staat inmiddels op ruim 17 miljoen euro. Gemiddeld gaat het bij uitbetalingen door regelingen om bedragen van 33.560 euro per persoon. Het hoogste uitgekeerde bedrag is 650.000 euro. Directeur Marian Schaapman noemt het werk van het BBZ FNV een kwestie van de lange adem. “Uiteindelijk wil ons bureau zichzelf overbodig maken, door de schadevergoeding voor een beroepsziekte zo op te drijven dat preventie goedkoper wordt voor werkgevers. Maar we zien steeds vaker dat bedrijven en verzekeraars met hun advocaten de zaak zo lang mogelijk rekken, in de hoop dat de claim vanzelf weg gaat.”
> TIP: Meer doen aan preventie van beroepsziekten? In het boek ‘Beroepsziekten voorkomen‘ vindt u er meer over.