Iedere organisatie is verplicht een preventiemedewerker aan te wijzen. De preventiemedewerker heeft wettelijke taken, maar daar heerst nogal eens verwarring over. Een gratis online gids, helpt organisaties en preventiemedewerkers op weg.
Een preventiemedewerker houdt zich bezig met veilig en gezond werken in de organisatie. Een opleiding volgen is niet verplicht en de meeste preventiemedewerkers vervullen deze rol naast hun normale functie. Ze zijn daarmee vergelijkbaar met een BHV’er, met het verschil dat die wél verplicht een opleiding moet volgen.
WETEN: Arbeidsomstandigheden, wie doet wat?
Gids met uitleg over taken
De preventiemedewerker heeft drie wettelijke taken:
- Het (mede) opstellen en uitvoeren van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
- Het adviseren en nauw samenwerken met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging over de te nemen maatregelen voor een goed arbeidsomstandighedenbeleid.
- Het (mee) helpen uitvoeren van deze maatregelen.
Maar volgens TNO weten veel preventiemedewerkers niet goed wat hun taken precies zijn en waar ze moeten beginnen. De adviesorganisatie ontwikkelde een gratis snelstartgids voor preventiemedewerkers, met praktische tips, checklists en verwijzingen naar handige websites en tools. De gids wordt gepubliceerd op inpreventie.nl, een platform voor preventiewerkers en specialisten waarin brancheorganisaties, opleiders, uitgevers en belangenorganisaties oplossingen en middelen delen.
Handig stappenplan volgen
In de gids is informatie voor preventiemedewerkers samengebracht over het invullen van de rol en het uitvoeren van de taken. De snelstartgids werkt als een stappenplan: zijn er bepaalde onderdelen al geregeld of niet van toepassing? Dan kunnen die worden overgeslagen. Via de links kan verdere verdieping worden gezocht.