Machineveiligheid is vooral een attitude

Pouw Jongbloed: machineveiligheid is vooral een attitude
24 juli 2015

Mensen zijn geen robots die we minutieus kunnen programmeren. Naast verwachte acties moeten we bij mensen ook rekening houden met onverwachte handelingen. Machines moeten daarom zo ingericht zijn dat ook bij onverwacht handelen het werk veilig blijft. Wij spraken met Pouw Jongbloed: deskundige, trainer en motivator voor veilig werken.

Routine n van de bedreigingen
Ondanks alle normen en regels die we met zn allen opstellen om de veiligheid op de werkplek te optimaliseren, ligt de garantie van veiligheid toch vooral bij het gedrag en de mentaliteit waarmee wij werken. Routine is n van de bedreigingen van veilig werken. Je denkt niet meer bewust na bij wat je doet. Een ongeluk ligt dan al snel op de loer.

Ervaring kan ook valkuil zijn
Zeer gemotiveerde werknemers zijn onder grote werkdruk nog wel eens geneigd om veiligheidsvoorzieningen te omzeilen. Immers is de gemotiveerde werknemer vaak een zeer ervaren operator die zijn machine goed kent. Zijn redenering kan zijn dat veiligheidsvoorzieningen veel tijd kosten. Hij kan wel zonder!

Vrijwaring van juridische aansprakelijkheid biedt geen echte veiligheid Machineveiligheid is een zaak van mentaliteit, zowel bij de bouwers als bij de gebruikers. Beide groepen bewegen zich in een commercieel spanningsveld. De machinebouwer is verplicht alle normen en richtlijnen voor machineveiligheid in te bouwen. De concurrentie maakt het noodzakelijk om dat op zodanige wijze te doen dat de kostprijs van zijn product minimaal wordt belast. Je komt dan gemakkelijk in een situatie terecht waar de bouwer minder kijkt naar de mens die met zijn apparaten werkt, en meer naar wanneer hij juridisch aansprakelijk is bij een ongeval.

Marktdruk kan negatief effect hebben op nakomen veiligheidsvoorschriften
Gebruikers van de machines houden hun handboeken voor veilig werken up-to-date. Ten gevolge van marktdruk om snel te leveren, zijn gebruikers geneigd om werknemers die veiligheidsvoorschriften omzeilen hun gang te laten gaan. Of, in het ergste geval, dat zelfs te stimuleren.

Samen praten over veilig werken
Pouw spreekt gepassioneerd en snel: Ik probeer door het bos van normen, voorschriften en regels, in vaak complexe juridische formuleringen, de mens te zien. De mens aan het werk. Dat kunnen we het best door te visualiseren. Zie het als een film die je afspeelt in je hoofd over hoe mensen werken, welke motieven belangrijk zijn, welke problemen zich kunnen voordoen en hoe we daar mee om kunnen gaan. Daar kun je met zn allen over praten. Machinebouwers, machinekopers en operators.

Veiligheid is een cultuur van verantwoordelijkheid
Ook operators onderling kunnen hun ervaringen delen en van elkaar leren. Met de steun van het management. Dan creer je een cultuur waarbij mensen ervaren dat je voor elkaar verantwoordelijk bent, er ontstaat bewustzijn over het feit dat je werk een aaneenschakeling van beslissingen is die weloverwogen genomen moeten worden. In het belang van het succes van de onderneming en het welbevinden van haar werknemers.

Veiligheid komt productiviteit en reputatie ten goede
Tevens kom je erachter dat het welbevinden van werknemers ook het succes van de onderneming ten goede komt. Ongecalculeerde risicos hebben immers niet alleen grote gevolgen voor mensen, maar ook voor de productiviteit en de reputatie van het bedrijf.

Technische Unie brengt bouwers en gebruikers bijeen
Pouw: Tijdens de bijeenkomsten over machineveiligheid, waaraan ik als motivator mocht deelnemen, heb ik ervaren hoe Technische Unie de dialoog tussen bouwers en gebruikers tot stand brengt. Door het aanbieden van slimme oplossingen en door mensen te helpen om de juiste weg te vinden in het bos van normen en regels. Maar vooral door de erkenning dat machineveiligheid een attitude van mensen en ondernemingen is: een bedrijfscultuur.

Technische Unie als intermediair
Het waren geen strikt commercile bijeenkomsten, maar veeleer ontmoetingen waar Technische Unie als intermediair haar verantwoordelijkheid neemt voor ook de immaterile ontwikkeling van veiligheid op de werkplek.

Over Pouw Jongbloed
Pouw Jongbloed is een autoriteit binnen de industrie op het gebied van machineveiligheid. Als consultant, auteur en voorzitter van NEC 44 houdt hij zich bezig met de elektrotechnische en besturingstechnische normen van de Machinerichtlijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *