Mensen halen de vreemdste capriolen uit op ladders. Dat levert met regelmaat levensgevaarlijke situaties op. Niet goed, wel mooi meegenomen voor de Britse Ladder Association.
Want die had de potentiële prijswinnaars voor het uitkiezen bij de jaarlijkse Idiots on ladders-competitie. De fotoserie laat zien dat mensen het afschrikwekkend vaak een goed idee vinden om een ladder in een shovel te zetten voor net dat beetje extra hoogte. Valbeveiliging? VALBEVEILIGING? Eh … klinkt bekend maar wat was dat ook alweer precies?
> Bekijk hier de foto’s van Idiots on ladders
Instructie
Ook zonder directe doodswens gaat het toch vaak mis bij werken op hoogte. Zonder afdoende instructie kiezen werknemers meestal voor de makkelijkste en snelste werkwijze. Daar kan een werkgever maar beter rekening mee houden. De gevolgen zijn namelijk voor hem.
> Lees hier meer over de werkgeversverantwoordelijkheid bij werken op hoogte
Valgevaar
Op een werkplek waar het gevaar bestaat om 2,50 meter of meer te vallen, is in ieder geval sprake van valgevaar. Dit houdt in dat er sprake is van een verhoogd risico met mogelijk fatale gevolgen. Er moeten dan ook persoonlijk beschermingsmiddelen worden ingezet tegen het risico van werken op hoogte.
Loopplanken
Tijdens het werken op niet-draagkrachtige daken geldt dat nog extra maatregelen noodzakelijk zijn. Werknemers moeten bijvoorbeeld gebruik maken van loopplanken. Tijdens het leggen van die loopplanken moeten voldoende grote en sterke vangnetten zijn aangebracht onder de te leggen dakplanken.
Inspectie SZW
Jaarlijks komen vijf bouwvakkers om het leven en raken tientallen anderen ernstig gewond door verkeerd gebruik van ladders, trappen en rolsteigers. De Inspectie SZW gaat daarom ook dit jaar gericht controleren of deze arbeidsmiddelen wel veilig worden gebruikt.
> De Inspectie SZW heeft ook een folder uitgebracht over veilig werken op hoogte.
> Lees ook het bericht ‘Je nek breken met een ladder‘.
> TIP: Lees in de Praktijkgids Arbeidsveiligheid hoe u werken op hoogte veiliger en gezonder kunt maken.
bron: Arbo-online.nl