za 25 apr 2015, 07:53
|
Pleidooi voor obstakels en versmallingen bij wegwerkzaamheden
Autorijder luistert alleen naar dwang
Gijsbert Termaat
Amersfoort –
Versmallingen en obstakels zijn de enige maatregelen die helpen om automobilisten af te laten remmen bij wegwerkzaamheden. Waarschuwingsborden helpen niets.
Dat concludeert Veilig Verkeer Nederland (VVN) op basis van snelheidsmetingen en een enqute onder een paar honderd betrokkenen als wegwerkers, hulpverleners, rijschoolhouders en verkeersdeskundigen.
De afgelopen jaren vonden bij wegwerkzaamheden vele tientallen ongevallen plaats, waarbij zeker vier doden te betreuren waren. Werkgevers moeten beseffen dat een bord bij wegwerkzaamheden niet voldoende is om weggebruikers af te remmen. Een automobilist moet aanleiding zien om het gaspedaal los te laten en bij te remmen, zegt Rob Stomphorst.
Scheuren
De snelheidsmetingen vonden op zeven verschillende locaties in Friesland plaats. Duidelijk werd dat bestuurders zich veel eerder aan de snelheidsbeperking houden als ze goed kunnen zien dat er actief gewerkt wordt. Op plekken waar even niet of niet zichtbaar gewerkt wordt, zijn er veel automobilisten die hard voorbij scheuren.
Om het zekere voor het onzekere te nemen, is het beter de weg te versmallen of obstakels te plaatsen, menen de onderzoekers. Zodoende worden automobilisten gedwongen hun rijgedrag aan te passen. Een situatie die logisch en veilig is ingericht kent een lager percentage overschrijders van de snelheid dan locaties waar alleen een bord staat met een waarschuwing dat er gewerkt wordt, stelt de zegsman.
Ook een inrichting die voor langere tijd hetzelfde blijft, zorgt voor een toename van de snelheid. Automobilisten raken gewend aan de situatie en zoeken (onbewust) een hogere snelheid op om alert te blijven, blijkt uit het onderzoek, stelt Stomphorst.
za 30 jan 2016, 23:25
Wangedrag filerijders bij wegafsluiting
GELDERMALSEN –
In verschillende delen van het land kwam het verkeer zaterdag overdag en in de avond langdurig vast te staan door afsluitingen van snelwegdelen. Bij de afsluiting van de A12 leidde de opstopping tot zoveel ongenoegen bij wachtende automobilisten dat de politie 44 bekeuringen uitdeelde aan weggebruikers die zich misdroegen.
Foto: Peter Schoonen/TLG
De A12 bij Gouda ging zaterdagmiddag langere tijd dicht na een kettingbotsing waarbij naar schatting vijftien auto’s waren betrokken. Vier mensen raakten daardoor gewond. De hulpactie duurde volgende de politie extra lang door wangedrag van filerijders. ,,Mensen reden massaal over de vluchtstrook, tegen het verkeer in en hierbij ontstonden zelfs wat opstootjes”, zo liet de politie weten. ,,Doordat wij dit gedrag moesten reguleren hadden wij minder collega’s voor de aanrijding en duurde dit nog langer. Daarnaast konden de hulpdiensten niet over de vluchtstrook om bij het ongeval te komen. Met alle gevolgen van dien.”
Automobilisten stonden zaterdagmiddag ook urenlang in de file op de Afsluitdijk. Deze was dicht vanwege een defecte brug. Pas vroeg in de avond kwam het verkeer in beide richtingen weer volledig op gang.
Ook de A59 was was ook enige tijd afgesloten na een ongeluk. Dat gebeurde ter hoogte van Den Bommel. Zaterdagavond werd voor de vierde keer een deel van een snelweg afgesloten. Door een ongeluk met meerdere auto’s op de A15 ter hoogte van de afrit Geldermalsen werd die snelweg tussen Gorinchem en Nijmegen afgesloten. De weg ging rond 21.30 uur weer open
Snelheidscontrole bij wegwerkzaamheden.
Publicatie:
za 06 februari 2016 13.17 uur
OOSTERWOLDE – Ter hoogte van de wegwerkzaamheden aan de N381 ter hoogte van Oosterwolde vonden regelmatig verkeersgevaarlijke situatie plaats. De automobilisten negeerden volgens de wegwerkers regelmatig de snelheidsbeperkingen.
Op verzoek van de wegbeheerder en de aannemer heeft de politie afgelopen week op snelheid gecontroleerd. Maandag, 1 februari passeerden tijdens de controle periode 3870 voertuigen waarvan er 907 (=23%) zich niet aan de maximum snelheid hielden.
Woensdag, 3 februari passeerden tijdens de controle periode 3789 voertuigen, waarvan er 720 = 19%) zich niet aan de maximum snelheid hielden. Op beide dagen was de hoogst gemeten snelheid 83 kilometer per uur, waar maximaal 50 gereden mocht worden.
Donderdag, 4 februari passeerden tijdens de controleperiode 4735 voertuigen, waarvan er 835 = 17% zich niet aan de maximum snelheid hielden. De hoogst gemeten snelheid was 97 kilometer per uur.
De controle periode was in de middag en vooravond.De komende weken zal de snelheidscontrole worden voortgezet.
di 01 dec 2015,
Verkeersregelaar raakt zwaargewond
DEDEMSVAART –
Een verkeersregelaar is dinsdagavond zwaargewond geraakt na een aanrijding door een automobilist in Dedemsvaart (Overijssel).
De man regelde samen met een collega het verkeer op de N377, waar werkzaamheden zijn.
De politie heeft de bestuurder van de auto meegenomen. Naar de oorzaak van het ongeval wordt nog onderzoek gedaan, meldt RTV Oost.
do 23 jul 2015, 06:52
|
lees voor
Al 400 boetes voor negeren rood kruis
Sinds begin dit jaar zijn al vierhonderd automobilisten bekeurd voor het negeren van een rood kruis boven de snelweg. Ze zijn tegen de lamp gelopen doordat de politie daar sinds januari extra op controleert, meldt een woordvoerder donderdag.
Zwaartepunt van de controles ligt bij het negeren van een rood kruis op een plek waar aan de weg wordt gewerkt of waar een ongeluk is gebeurd. De politie krijgt van Rijkswaterstaat te horen waar dat het geval is en gaat daar controleren. Zo werden vorige week op de A16 bij Kralingen 39 bestuurders op de bon geslingerd. Daar was een baan afgekruist na een pechgeval met een vrachtwagen die moest worden geborgen.
Wie wordt bekeurd omdat hij een rood kruis heeft genegeerd, moet 237 euro afrekenen.
Het negeren van een rood kruis is levensgevaarlijk, benadrukt de politie telkens weer. Alleen al in de afgelopen vijf weken zijn tot drie keer toe weginspecteurs aangereden, die op een afgekruiste rijbaan aan het werk waren. Driekwart van de vierhonderd bekeuringen werden het afgelopen halfjaar uitgeschreven bij wegwerkzaamheden of bergingswerk, het overige kwart bij afgesloten spitsstroken.
Om extra aandacht te vestigen op het belang van een rood kruis is vier maanden geleden een nieuw verkeersbord in gebruik genomen, met de tekst ‘Bij rood X: rijstrook DICHT’. De borden zijn geplaatst langs de A1, A12, A20, A27, A28 en de A67.
zo 19 jul 2015, 10:15
|
lees voor
Weer ongeluk na rijden door rood kruis
LIJNDEN –
Op de A5 bij Lijnden is zondagochtend een taxi achterop een stilstaande auto van een weginspecteur gereden. De rijstrook was daar afgezet, met rode kruisen. Volgens Rijkswaterstaat is het al het zoveelste ongeval waarbij automobilisten de kruisen negeren.
De weginspecteur had zijn pijlwagen op de rijstrook geparkeerd om hulpdiensten de gelegenheid te bieden bij een ander ongeval op knooppunt Raasdorp te komen. Daar was een auto tegen de vangrail gereden. De weginspecteur was net uitgestapt toen de taxi op zijn pijlwagen botste.
De 39-jarige taxichauffeur, uit Koog aan de Zaan, raakte niet gewond. Beide voertuigen liepen forse schade op. De chauffeur kreeg wel een boete voor het negeren van de rode kruisen.
do 16 jul 2015, 09:34
|
lees voor
Verkeersregelaar aangereden en meegesleurd
Een verkeersregelaar is donderdag tussen Holwerd en Blije op de N357 aangereden door een automobilist.
De weg was afgesloten vanwege werkzaamheden dus de verkeersregelaar wilde de automobilist vragen om te stoppen. In plaats van te stoppen reed de automobilist echter op de man in. De verkeersregelaar kwam op de motorkap terecht en werd zo’n honderd meter meegesleurd, weet de regionale nieuwssite Waldnet.
De automobilist is ontkomen door de afzetting aan de kant te schuiven en weg te rijden. Collega’s van het slachtoffer hebben de man weten te achtervolgen tot aan zijn woning in Blije. De politie heeft hem vervolgens opgepakt.
De verkeersregelaar heeft geen verwondingen overgehouden aan de actie.